iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще въвеждат данъка за вредните храни от 1 юли

Ще въвеждат данъка за вредните храни от 1 юли 10_1445494555

Данък вредни храни влиза в сила от 1 юли 2016 г., като санкциите за производители и вносители, които не спазват разпоредбите му, започват от 500 лв. и стигат до 10 000 лв.

Това е записано в проектозакона за данък обществено здраве, публикуван на сайта на МЗ.

За невярно деклариран данък или за неподадена декларация за дължим налог ще се налага глоба на физическите лица или имуществена санкция на юридическите, като наказанията ще са в размер на недекларирания данък и не по-малко от 500 лв. При повторно нарушение - не по-малко от 2000 лв. До 10 000 лв. ще е санкцията, ако производители или вносители неправомерно си възстановят данък, като са излъгали, че са бракували или изнесли продукти.

Както заяви здравният министър д-р Петър Москов във вторник, производителите ще разполагат с 6 месеца, в които да променят рецептурниците си и да намалят количествата вредни съставки до допустимите норми, за да избегнат налога.

Подобен данък е въвеждан в 9 държави от ЕС и извън общността - Белгия, Дания, Финландия, Франция, Унгария, Ирландия, Холандия, Латвия, Хърватия Исландия, Норвегия и Турция. В някои впоследствие бе отменен. Механизмът на облагане в държавите е различен, а нашият е взет от Унгария, тъй като е бил одобрен от Брюксел, според авторите на проекта.

Данъкът у нас ще се налага върху продукти с високо съдържание на сол, захар, подсладители, с кофеин или таурин и с вредните трансмазнини, но не и върху основните храни.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.