iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще улесняват плащането от длъжниците

Ще улесняват плащането от длъжниците 06_1433485791

Министерството на правосъдието има намерение да отстрани лошите практики и възможностите за нечестни ходове в принудителното изпълнение. То ще направи промени в Гражданския процесуален кодекс, които са пуснати вчера за обществено обсъждане. Те ще засегнат хиляди длъжници, срещу които има дела от съдебни изпълнители.

С оглед на масовото затъване на населението в заеми се предлага улесняване на някои етапи от изпълнителния процес. Например несеквестируемостта на доходите ще е съобразена с минималната работна заплата. Сега има разминаване - по закон не подлежат на принудително събиране суми до 300 лв., докато минималната заплата е 360 лв.

В проекта се предвижда да се разшири възможността за доброволно издължаване. За целта от 30 на 20 процента от задължението ще се намали вноската, с която длъжникът може да поиска спиране на изпълнението.

При публична продан на вещи над 5000 лв. вече задължително ще се назначава вещо лице, което ще определя началната цена. Сега това не е задължително и поражда проблеми. Новите правила предвиждат и всяка от страните да може да оспори цената на вещта и да поиска нова оценка с назначаване на ново вещо лице. Съдебният изпълнител ще е длъжен да уважи оспорването. При продажби на имоти и движими вещи началната цена ще се увеличи от 75 на 85% от стойността на вещта.

Премахва се възможността за подаване на множество наддавателни предложения и манипулиране на търговете чрез писмена оферта на нереално висока цена. Това е мярка срещу играчите, които наддават с подставени лица, като подават няколко писмени предложения, едно от които с много висока цена, след което не внасят цената и придобиват вещта евтино.

Ще се удължи и срокът, в който купувачът е длъжен да внесе предложената от него цена - от една на две седмици. Целта е да му се даде възможност да получи банков кредит.

Ден по-рано правната комисия в парламента прие други промени в ГПК, с които ще отреже достъпа до върховния съд на много видове дела: брачни, търговски до 20 000 лв. и др.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.