iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще трябва и съгласието и на банките и ведомствата за санирането

Ще трябва и съгласието и на банките и ведомствата за санирането 01_1422713323

И банките, които имат апартаменти в сгради, собствениците на които желаят да се включат в Националната програма за енергийна ефективност, също ще трябва да дадат съгласие за включване в проекта.

Това се отнася и за ведомствени апартаменти на МВР, на Министерство на отбраната или на друга институция. В тези случаи съгласието трябва да се търси чрез областните управители по места. Разяснението беше направено от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща с жителите на Хасково, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Когато Сдруженията на собствениците не могат да открият притежател на апартамент, за да вземат съгласието му за участие в проекта, могат да се обърнат за информация и помощ към кметовете. Местните власти имат информация за собствеността на апартаментите. Вече голяма част от кметовете са съгласни да предоставят такава информация. През новия програмен период по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ Хасково има резервиран бюджет от 32 млн. лв., а Димитровград – 21 млн. лева. С този ресурс ще могат да се прилагат мерки по развитие на градската среда, посочи министър Павлова.

От думите на министърката не става ясно как ще се взима съгласие на собственици, които са в чужбина или в неизвестност. Освен това изобщо не се разбира и как ще се процедира ако например банки, които са станали собственици на имоти заради неиздължени ипотечни кредити не дадат съгласие. Изключително спорна е и ситуацията, в която даден имот е обект на съдебни дела - например между съпрузи или наследници. И ако единия иска да даде съгласие за саниране, а другия не.

Вчера бе обявено, че например в Хасково част от панелните сгради, които попадат в обхвата на безплатната програма за саниране, са ведомствени. Ако търговски дружества също притежават апартаменти, е необходимо да подадат декларации за обема на други вид държавна помощ, които надвишава 396 000 лева, ще трябва да си покрият мерките за енергийна ефективност, посочи Павлова.

При обявяването на обществените поръчки общините ще имат възможност да избират начина на обявяването им. Единият е обществената поръчка да бъде разписана с обособени позиции, като една фирма може да кандидатства само за една позиция. Вторият вариант е за всяка сграда да се обявява самостоятелна поръчка, стана ясно на срещата. По този начин ще се даде възможност на много и по-малки фирми да се включат в процеса по изпълнение на мерките от програмата, обясни министър Павлова.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.