iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще търсят млади безработни до 29 години

Ще търсят млади безработни до 29 години 06_1434528274

Работодателите, общините, неправителственият сектор, обучителни центрове и др. ще се конкурират с "търсачите на безработни". Те ще издирват и мотивират млади безработни българи до 29 г.

Социалното министерство обяви още една програма за активиране на млади хора, които не учат и не работят. С 26 млн. лв. от ОП "Развитие на човешките ресурси" ведомството цели да включи в обучение, преквалификация или да намери работа на 18 хил. млади хора до 29 г.

Това е втора програма за активиране на млади хора, които не правят нищо. С пари от националния бюджет са назначени и 35 младежки медиатори, които също трябва да издирват връстниците си до 29 г. по кафенета и градинки и да ги убеждават да се регистрират в бюрото по труда или да се върнат на училище. Първите 35 от 100 търсачи са назначени. Програмата е до 2017 г., а за тази година са заделени 1.3 млн. лв. от бюджета в националния план за заетост.

Новата програма с европейски пари е за общини, работодатели, неправителствени организации, центрове за обучение, посреднически фирми и др. Те могат да разработят проекти за минимум 100 хил. евро и максимум 200 хил. евро, с които да намерят неактивни млади хора и да ги убедят или да се върнат в училище, или да ги обучат и преквалифицират. Намирането на работа не е задължително, но ако младежите започнат да работят, министерството ще покрива разходите за заплата и осигуровки за 6 месеца според минималните прагове за професиите. Според данни, цитирани от зам.-министъра на труда Зорница Русинова у нас има 180 хил. неактивни младежи, които не учат, не работят, а не си търсят работа. Затова целта е 75% от тях да бъдат върнати в училище или да им се намери работа, а останалите 15% да се регистрират в бюрата по труда.

"Очакваме работодателите и неправителственият сектор да ни изненадат", обясни Русинова как си представят проектите. Срокът за кандидатстване е до края на август.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Декември-2016

26-Декември-2015

27-Декември-2013

26-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com