iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще съкращават служители на затворите

Ще съкращават служители на затворите 06_1434887537

Близо 120 работещи от системата на затворите се очаква да бъдат съкратени, като това е записано в предложение на Министерството на правосъдието, с което Синдикатът на служителите в местата за лишаване от свобода е бил запознат.

До момента нямаме гаранции, че ще бъдат спазени изискванията на трудовото законодателство да бъде предложено преместване на част от тези служители на други свободни длъжности, които отговарят на критериите за заемането им, допълни той. Синдикатът остава на позиция, че трябва да има работна група с представители на синдиката, която да обходи всички звена на място и с оглед натовареност и необходимост да прецизира списъка на щатните разписания по териториални служби. На този етап в интерес на добрия диалог синдикатът все още няма да излезе на протест, но започва сондиране на мнения от регионалните структури за подготовка на активни протести. Освен това от ССЗБ обмислят и действия за обжалване подготвеното постановление.

Михайлов посочи още, че синдикатът ще подкрепи всяка реорганизация, но направена след съответния задълбочен анализ за необходимостта от служители за изпълнение на съответните дейности. По думите му по списък готвените съкращения съвсем не засягат предварително обявените от министерството малко над 100 души, а става дума за съкращаване на 456 щата. От тях 337 засега са вакантни. Сред предвидените за съкращения са и лекари, психолози и стоматолози. От незаетите щатове ще има орязани бройки за надзиратели. По този начин не спазват поетите от страна на МП ангажименти. Освен това тези действия са в разрез си искането на Комитета против изтезанията за увеличаване на персонала, посочи Цветан Михайлов.

Част от работещите в софийския затвор утре по обяд ще излязат от сградата, за да изразят символично недоволството си.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.