iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще пуснат българските домати по сергиите чак след 1 април

Ще пуснат българските домати по сергиите чак след 1 април 03_1427708894

Българските оранжерии понесоха щети за милиони заради лошото време, като пазарите останаха без български домати напролет, тъй като заради студа производителите са ги засадили по-късно.

Българските домати ще са по сергиите след първи април и е добре да имате едно наум, ако някой се опита да ви продаде червени плодове, произведени в нашата страна, пише Нова тв.

Колкото по-рано българските домати са по пазарите, толкова по-скъпо са платили за отглеждането им земеделците. В един отгледан домат реално 12% са парите, които са били платени за семена, торове и препарати. 18 на сто от стойността на домата са използва, за да се плащат заплати на работниците, а рекордните 70% от всеки един домат отиват за отопление на оранжериите.

Само подмяната на счупените стъкла в следствие на снега в една от оранжериите в страната струва на собственика 100 000 лева. Щетите от погубената продукция са много по-големи. За броени часове, снегът е съсипал 64 декара от оранжериите на Йордан Балабанов край Първомай.

По данни на Министерството на земеделието и храните през миналата година, лошото време унищожи напълно над 200 000 декара насаждения. Държавата отпуска 6 милиона за компенсации, а пострадалите земеделци трябва да подадат заявление за помощ до края на март и ще получат парите си до два месеца.

„Загубата е огромна за нас”, призна той. 2 милиона лева е загубата му от погубената реколта, а още 5 милиона лева – от повредената конструкция, която дори още не е изплатена на банката, но това не е единственият му проблем. „Ние сме много зависими от слънцето и през месец март, слънцето беше доста по-малко, валежите бяха много, което донесе допълнителни щети”, разказа той.

Производителите масово заменят природния газ с пелети, за да намалят три пъти разходите за отопление. По същата причина те засаждат по-късно. Затова и домати родно производство все още няма. На друго мнение са по столичните пазари, където търговците, за да могат да продадат доматите си ги представят като български. На това може да се сложи ред, като се изискат сертификати, фактури от оранжериите, в които са купени.

Когато истинските български домати все пак се появят на пазара, за да избият загубите от студената пролет, производителите трябва да вдигнат цената с 10-15%, но няма да го направят.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

11-Януари-2017

12-Януари-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.