iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще проверяват годишните декларации на политиците и чиновниците

Ще проверяват годишните декларации на политиците и чиновниците 05_1431078779

Национално бюро за противодействие на корупцията да проверява годишните декларации на политиците и висшите чиновници, предлага вицепремиерът Меглена Кунева. Тя представи проектозакон за създаването на единен орган за борба с корупцията.

Бюрото ще си има началник, а няма да е колективен орган, предвижда проектът на Кунева. В него ще влизат досегашната комисия за конфликт на интереси, отделът от Сметната палата, който обработва имуществените декларации на политиците, и БОРКОР.

Властниците вече ще подават годишните си декларации пред националното бюро, а не пред Сметната палата. В документите политиците ще трябва да описват не само собственото имущество, но и такова, което им е дадено за ползване от приятел, примерно автомобил. Сега много депутати карат скъпи коли, но обясняват, че са назаем от познати и роднини. Ще декларират и всички нетрудови доходи над 2000 лв., както и единични плащания над 500 лв. Освен това в декларациите за конфликт на интереси ще се включват имоти и пари не само на съпрузи, но и на хора, с които живеят заедно без брак. Ще се обявяват акции и дялове в инвестиционни фондове.

При установено разминаване между доходите и разходите на политик над 5000 лв. ще се прави проверка от националното бюро, а при разминаване над 10 000 лв. ще започва разследване. Бюрото ще може да вика уличени политици на разпити и да иска от съда да свали банковата им тайна. При потвърждаване на разминаването срещу кметове, шефове на агенции и инспекторати, депутати, министри и заместниците им, главни секретари ще бъдат подавани сигнали в комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и тя може да иска частично отнемане. При съмнения, че натрупването на пари е свързано с престъпление, ще бъде сигнализирана и прокуратурата.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.