iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще представят стратегия за минната индустрия

Ще представят стратегия за минната индустрия 08_1439973436

Приемането на стратегия за развитието на минерално-суровинната индустрия ще увеличи с 50% приходите от концесии и заетите в отрасъла, като това са прогнозирате на Българската минно-геоложка камара по повод очакваното приемане на документа днес на заседание на правителството.

Стратегията е готова от 2012 г., но заради смените на правителства още не е приета. "За инвеститорите приемането на такава стратегия е много важно, защото дава възможност да имат дългосрочна визия за бизнеса", посочи проф. Лъчезар Цоцорков, председател на Българската минно-геоложка камара.

Той прогнозира, че през следващите няколко години може да се очакват 4 млрд. лв. нови инвестиции в отрасъла. Така приходите от концесионни такси, които са 70-80 млн. лв. годишно, ще нараснат с 50%, а броят на заетите, които са около 30 000, може да се увеличат с 15 000, посочи Цоцорков. На тържествено събрание, организирано от браншовата камара за Деня на миньора - 18 август, той отчете, че за първото полугодие на 2015 г. секторът задържа 10%-ния темп на растеж, който беше отбелязан за цялата 2014 г. Очакваме през втората половина на година да надхвърлим тези 10%, заяви Цоцорков.

През 2014 г. минерално-суровинната индустрия е достигнала добив на 99 млн. тона, което е 14 тона на човек. Така секторът е достигнал предкризисните си нива на производство. Произведената продукция е за 2,37 млрд. лв. С най-висок принос към общата стойност на продукцията са добивът на метални полезни изкопаеми - 56%, и добивът на въглища - 28%.

В министерството на енергетиката предстои преструктуриране, чиято цел е да подобри работата на дирекция "Природни ресурси и концесии", каза енергийният министър Теменужка Петкова, която бе сред гостите на миньорския празник. Ще бъде засилен отделът за контрол върху добива най-вече на строителни материали, където има голям процент сива икономика, посочи Петкова.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.