iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще помагат на млади хора в затруднено положение

Ще помагат на млади хора в затруднено положение 03_1426678148

Ще има нов подход в работата с младите хора в затруднено положение, като е инициатива на Министерството на младежта и спорта, стана ясно по време на първия за годината Национален консултативен съвет по въпросите на младежта, в който взеха участие 17 представители на министерства и неправителствени организации, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Целта е в най-скоро време България да разполага с мобилни групи, които навременно и компетентно да достигат до всеки младеж в затруднено положение и да му оказват необходимата подкрепа посредством информация за различни възможности, кариерна консултация или квалификационни курсове и обмени. Представителите на отделните институции ще работят в общи екипи за по-висока ефективност. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подчерта, че само съвместните действия ще помогнат за по-ефективната комуникация между отделните институции, които трябва заедно да работят за дефиниране и разрешаване на проблемите сред младите хора у нас. Кралев беше категоричен, че е много важно да бъде създадена национална система за ранно сигнализиране и превенция от попадане на младежи в групата NEETs – такива, които нито работят, нито учат.

"Всички сме убедени, че превенцията и ранното сигнализиране са най-верният път за редуциране броя на NEETs в България. И ние трябва да се стремим да постигнем тази наша обща цел, защото според доклад на UNICEF страната ни губи годишно над 2 млрд. лева заради проблема NEETs, подчерта министър Кралев. - За да направим тази превенция възможна и реално осъществима, искаме да изградим информационна система, в която да регистрираме всички деца и младежи, които са застрашени от попадане в групата. Чрез тази система ще можем да следим проблема NEETs почти в реално време." Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов представи идеята за изграждането на междуинституционален механизъм за по-ефективна и гъвкава работа с младите хора по места. В Националния консултативен съвет по въпросите на младежта участват заместник-министри от всички свързани с младежите институции ведомства – Министерство на образованието и науката,

Министерство на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, Министерство на правосъдието и Министерство на здравеопазването, както и правителствени и неправителствени организации, работещи в сферата на младежките политики. Те дадоха зелена светлина на идеята и до края на седмицата ще излъчат представители, които да се включат в изработването на механизма. На местно ниво координационният механизъм ще бъде ръководен от областния управител, а в мобилните работни групи ще участват представители на Младежките информационно-консултантски центрове, Районните инспекторати по образованието, Бюрата по труда, общините и ако е нужно здравен медиатор, представител на РДВР или Министерство на здравеопазването.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.