iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще плащат влоговете в КТБ в 10 банки

Ще плащат влоговете в КТБ в 10 банки 11_1415709582

Правителството започна актуализацията на бюджета. Стартирани са разговорите за прекрояването на държавните финанси.

По всяка вероятност финансовото министерство ще се придържа към параметрите, предложени от служебния кабинет. Ще бъдат направени все пак няколко корекции, преди проектът да бъде окончателно предложен за гласуване в парламента.

„Говорим за 4% дефицит, за един допълнителен дълг от 4 млрд. лв., което също е стряскащо, но нещата са такива”, коментира председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя е категорична, че трябва да се действа в минимални срокове, за да се осигури финансиране по някои пера.

„Ще се опитаме максимално бързо да разгледаме актуализацията в парламента, защото няма време до края на годината да се финансират много разходи, за които няма осигурени средства“, посочи още тя.

По думите й става дума за разходите на НЗОК, за увеличението на заплатите на служителите на МВР, както и предвидените 35 млн. лв. за социални помощи.

В актуализацията на бюджета обаче не са заложени пари за изплащане на влоговете в КТБ.

Пред БНР Менда Стоянова уточни, че средствата на общините и държавните учреждения са гарантирани с държавни ценни книжа. Тя обясни, че общините, които имат влогове в КТБ, ще получат 100% от парите си, понеже са защитени с държавни книжа, но някои предприятия могат да изгубят голяма част от парите си, което може да се отрази и на служителите им.

10 банки пък ще поемат изплащането на гарантираните депозити, обяви още Стоянова. По думите й това трябва да се случи до 4 декември, като банките няма да искат такса превод при получаване на парите от вложителите на КТБ.

Очаква се още тази сряда, на първото заседание на новото правителство, да се приеме проектът за актуализация на държавния бюджет. Финансовият министър Владислав Горанов също потвърди, че вече са разгледани сметките. Той заяви, че ще има съкращаване на разходите за оставащите 35 дни до края на годината.

Василев на крачка от екстрадиция

Съвсем скоро ще стане ясна съдбата на банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия. Белградският съд финализира процедурата по екстрадицията на банкера, съобщи БНР, позовавайки се на свой източник.

Очаква се съдът да вземе решение дали ще бъдат изпълнени всички условия за връщането на Василев в България. Според сръбски юристи процедурата може да продължи дълго, ако Цветан Василев обжалва решението. Последната дума пък ще бъде на сръбския правосъден министър.

Мажоритарният собственик на КТБ вече няколко месеца живее в Белград. Преди седмица управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на КТБ. Следва да бъде подадено искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.