iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще можем да плащаме данъците си през интернет

Ще можем да плащаме данъците си през интернет 05_1431422999

По интернет чрез сайта на Националната агенция за приходи ще може да се плащат всички данъци, такси и осигуровки. Това са дължимият данък по годишната декларация за доходите, както и общинските налози за колата и жилището, които вече може да се проверяват на сайта на НАП с Персонален идентификационен код (ПИК).

ПИК се дава безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес. Целта е кодът да служи за идентификация на гражданите при общуване по интернет с цялата държавна и общинска администрация. Новата услуга, която ще може да се ползва от сайта на НАП, е самото плащане на всички данъци, такси и осигуровки. Това ще бъде изключително удобно за гражданите, тъй като от едно място и то по интернет ще може да се плати например данък сгради и такса смет за вилата в малка планинска община или за къща край морето. По интернет през сайта на НАП ще може да се плаща и данъкът за колата.

Самоосигуряващите се пък ще може да внасят през сайта вноските си за пенсия и здраве. За целта ще е необходимо само човек да има дебитна карта, както и да се регистрира в сайта на НАП и в epay.bg.

Софтуерът за обработка на местни данъци и такси "Матеус", който ще позволи плащане на данъците на жилищата и колите по интернет, е разработен от "Информационно обслужване" АД по поръчка на Министерството на финансите и се предоставя безплатно на общините. Целта е в цялата страна да има еднакви възможности за бързо и лесно плащане на налозите.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.