iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще можем да избираме дали вноските за втора пенсия да се прехвърлят към НОИ

Ще можем да избираме дали вноските за втора пенсия да се прехвърлят към НОИ 12_1418639133

Всеки, роден след 31 декември 1959 г., ще може от 1 януари да избира дали да продължи да се осигурява за втора пенсия в универсален пенсионен фонд или вноските му да отиват единствено в Националния осигурителен институт.

Работещите тежък труд също ще избират дали да се осигуряват в професионален фонд, или само в първия стълб. Възрастта за пенсия за трета категория се замразява за втора поредна година, но пък стажът ще се увеличи с 4 месеца от 1 януари. За военни, полицаи и магистрати се въвежда минимална възраст за пенсиониране. Умишленото укриване на осигуровките от работодателите и от самоосигуряващите се ще се наказва със затвор.

Тези радикални промени в осигурителната система бяха договорени на среща между премиера Бойко Борисов, социалния вицепремиер Ивайло Калфин, финансовия министър Владислав Горанов и синдикатите. Двете страни подписаха меморандум, според който до края на март трябва да се намери дългосрочно решение за пенсионната реформа. На срещата изненадващо не бяха поканени работодателите. "Правителството е било насилено да се откаже от това, заради което беше избрано - реформите. Не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация! БСК категорично отказваме да признаем легитимността на това сепаратистко споразумение", заявиха работодателите. До дни ще е ясно дали работодателските организации ще се оттеглят от националния тристранен съвет.

Възможността за избор къде да отива вноската във втория стълб на задължителното осигуряване няма да увеличи осигурителната тежест за бизнеса и служителите, тъй като тя ще се запази на 17.8%, разделени в съотношение 60:40. Ако искат да се осигуряват само в НОИ, хората ще подават декларация, с която пенсионните фондове ще прехвърлят там натрупаното в индивидуалните партиди. Работещите първа и втора категория също ще могат да избират дали работодателят им да продължи да ги осигурява и в професионален фонд, или да прехвърли тази осигуровка в НОИ.

"Пенсионната система е така кърпена, че не може да функционира. Затова се намесих в тези разговори, защото на практика, както години наред за банковата система, така сега за пенсионните фондове, всички партии и политици политиканстват и си слагат главата като щрауса в пясъка. Айде, пенсионните фондове да започнат да си плащат, могат или не - кой би бил против демокрацията? Какво е демокрацията - да те задължат някъде да си внасяш парите? Демокрацията, така както аз я разбирам, е всеки да може сам да избере това, което счита за себе си като най-правилно", коментира премиерът Бойко Борисов.

От асоциацията на пенсионните дружества не коментираха мярката. Работодателите не я приемат. "Особено тревожен сигнал е потвърденото от правителството предложение на синдикатите родените след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд, или изцяло само в НОИ. В комбинация с появилите се през последните дни в публичното пространство идеи за национализиране на УПФ това е повече от притеснително и създава предпоставки за допълнителни сътресения в осигурителната система. Принципно подкрепяме правото на избор, но то не трябва да нанася удар върху осигурителния сектор, а да е при гарантиране на категорична равнопоставеност между НОИ и УПФ", заявиха от БСК.

Въпреки че в последните дни ГЕРБ и реформаторите заговориха за по-смекчен ръст на възрастта за пенсия за трета категория работещи - от 2 месеца вместо 4 месеца, изненадващо Борисов се е поддал на натиска на синдикатите за замразяването й. Така и през 2015 г. мъжете ще се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца. Стажът обаче ще се увеличи с 4 месеца и за мъжете ще са необходими 38 години, а за жените - 35 години. През седмицата КНСБ излезе на протест с искането да се замрази възрастта за всички. От ГЕРБ и РФ твърдяха, че няма как да има още едно спиране на реформата. "Поех ангажимент лично да разговарям с г-н Михаил Миков, с г-н Лютви Местан, включително и с Волен Сидеров, и с БДЦ, защото те само преди няколко месеца се провалиха в тази реформа. Тогава взеха най-лесното решение да я замразят. Те не отмениха четирите месеца, просто казаха - така или иначе 2014 г. е празна за България, в историята няма да я има тази година", коментира Борисов.

С решението на практика се бламира социалният министър Ивайло Калфин. Няколко часа преди срещата той написа във "Фейсбук": "Пенсионната възраст трябва да достигне 65 г. за трета категория труд, 57 за първа и 62 за втора. След това ще се обвърже с продължителността на живота. Ако това не стане, трябва по-значително да се увеличават осигурителните вноски. Или пък да "гарантираме" мизерните пенсии. Предлагам това да се случи на малки стъпки с по 1 до 3 месеца годишно. Съвсем поносимо. Не виждам причина да отлагаме и да продължаваме да държим хората в напрежение и несигурност и те да не знаят кога ще се пенсионират". След срещата той заяви: "Държа на мнението си, че пенсионната система в този вид обрича на мизерни доходи сегашните и бъдещите пенсионери. Тя трябва да бъде сериозно поправена. Приех да увеличим периода на преговори с 3 месеца единствено за да намерим трайно решение.

Другата стъпка е въвеждане на минимална възраст за работещите в специалните ведомства от догодина. Не е ясно как кабинетът ще успее да я прокара, защото при всяко заговаряне за възраст за пенсия за полицаи и военни те също протестират. "Доколкото разбрах от синдикатите, разговори са проведени вече с огнеборци и с други.

Искам да разделим тези, които са на улицата - полицаи, жандармеристи, пожарникари, които гасят пожарите и реално рискуват живота си, дишат дима, да имат едни условия на пенсиониране и тези, които са с чантите, да могат да работят по-дълго. Аз съм сигурен, че ако питаме колегите от ДАНС, ако и 70 г. им направим възрастта за пенсията, те няма да протестират при тези заплати, които имат", разясни Борисов. Служителите в специалните ведомства излизат в пенсия при 27 години осигурителен стаж, от които 2/3 специализиран. Според данни на НОИ средната възраст за пенсиониране при тях през м.г. е била 50 г. и 5 м., а през 2012 г. - 49 г. и 7 м.

------ОТСРОЧКА---

Пенсиите на работещите в първа и втора категория, които ще се пенсионират от 1 януари до края на март, ще продължат да се плащат само от НОИ. Професионалните фондове ще преведат натрупаното по сметките на тези хора в института. Трайно решение на въпроса трябва да бъде намерено заедно с останалите параметри на пенсионната система за три месеца.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.