iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще конфискуват каруци ако хванат клошар да рови в кофите за боклук

Ще конфискуват каруци ако хванат клошар да рови в кофите за боклук 01_1452847634

Тъй като хората, които ровят по кофите, нямат имущество и доходи, отпадъкът, който са извадили ще бъде конфискуван, както и средствата, послужили за изваждането му. Това предвиждат промените в Закона за управление на отпадъците. Това поясни Явор Божанков, зам.-председател на асоциацията на рециклиращата индустрия пред бТВ.

Става дума за колички и каруци, поясни той.

На въпрос на кого е нужен боклукът, Божанков отговори – на собственици на контейнерите. Цветните контейнери са частна собственост и се обслужват от частни търговски дружества, което се вижда и от Търговския регистър, допълни зам-председателят на асоциацията.

Според промените, които предложи Министерството на околната среда и водите, всеки, който рови в кофите ще бъде глобяван между 300 и 1000 лева.

Според асоциацията по рециклиране с промените се защитават корпоративни интереси, които посяга на най-бедните в държавата – клошарите. Те събират отпадък, който отива за рециклиране, те не нанасят никаква щета, посочи Божанков.

По данни на асоциацията над 300 000 са бездомните хора у нас, като по данни на НПО-та броят им стига до 500 000.

Когато един контейнер се изгори, той се заплаща от данъкоплатците. Хората не знаят, но контейнерите са купени с обществени средства. За тях обаче плащаме два пъти - един път с такса смет и втори път с продуктовата такса, която плащаме с покупката на всяка бутилка минерална вода например, обясни Божанков.

Според асоциацията обаче парите, които събира държавата от тези такси, не е ясно къде отиват. Ние настояваме за публичност за изразходването на тези средства. Еко таксата е най-високата у нас, но никой не знае как се харчат тези пари. Става въпрос за над 60 милиона лева, допълни той.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.