iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще изнасяме патешко месо за Япония

Ще изнасяме патешко месо за Япония 06_1433941866

Нашите производители на патешко месо се готвят да го изнасят в Япония, като се очаква да се отвори пазар за родното птиче месо и в Китай.

Това съобщи за „Новинар” председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков.

Той уточни, че 40 процента от общо произведеното месо отива за износ. Миналата година сме изнесли 40 000 тона птиче месо в Германия, Гърция, Румъния, като специално патешкото се продава основно във Франция. Отделно сме изнесли над 2600 тона черен дроб.

В същото време се налага внос на дреболийки – дробчета, воденички, крилца и шийки, които идват главно от Полша. Общо 98 000 тона е импортът на птиче месо за миналата година. Белоречков каза още, че пуешкото месо, което слагаме на трапезата си, идва основно от Холандия и Бразилия. „В момента няма предприятие за пуешко в България. Преди време имаше едно, което фалира”, обясни Белоречков.

У нас се налага и внос на сушени яйца, които се влагат основно в козунаци, чипсове и кроасани.

Като добив на месо и яйца за тази година от бранша са оптимисти. Прогнозите са за 1000 тона повече пилета спрямо миналата година.

По думите на Белоречков у нас в момента има 128 ферми за кокошки и 220 за бройлери. Нито една от тях обаче не е биологична.

Оказва се, че и стопанствата за свободни кокошки също са дефицит. „Има 3 ферми за свободно отглеждане на бройлери в Ябланица, до Сандански и Велико Търново. Само две пък са фермите за свободни кокошки – в Поликраище и Мизия”, уточни Белоречков. Той допълни, че става дума за малки бутикови стопанства с по 2000-3000 кокошки, които се гледат за яйца.

По думите му друг проблем за сектора е ембаргото, което вреди косвено на производителите в бранша, тъй като предназначеният за Русия износ от останалите европейски държави се насочва към България и това подбива нашите цени. Спънка за сектора е и нелегалният внос - контрабандните канали за месо и яйца.

Вдигат стопанство за 30 000 бройлера в Генерал Тошево

Модерна птицеферма за над 30 000 бройлера ще бъде построена в генералтошевското село Василево, съобщиха от общината.

Постъпило е инвестиционно предложение за изграждане на стопанство от общо близо 62 000 декара. Предвижда се вложението да се реализира на два етапа.

В проектните данни на инвестицията са заложени модернизиране на съществуващата база с изграждане на изцяло нови постройки, административна сграда, инженерна инфраструктура (хладилна камера, екарисаж, дезинфекционна площадка), торохранилище и ограждения.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.