iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще искат книжка и за управление на дроновете

Ще искат книжка и за управление на дроновете 07_1469947139

Дрон над 1 кг ще може да се управлява само след курс и с книжка, предвиждат готвени правила за безмоторни летателни средства.

Дронове пътни полицаи проследяват от въздуха как някой нахалник засича друг на магистралата, проследяват го и снимат номера на колата.

Въздушното роботче е пощальон и доставя колета вкъщи. Швейцарските пощи усилено работели за вкарването им в системите на доставки. Частни куриерски фирми у нас също смятат да въвеждат дронове.

Функциите на селски пъдар също могат да се възложат на безмоторните джаджи.

Нанодрон може да кацне на върха на пръстчето.

Дронове вече и у нас наблюдават земеделски култури и на база на техните данни се вземат решения кога да се пръска, прогнозира се какви ще са добивите.

Институтът за космически изследвания и технологии е спечелил в консорциум поръчка на морска община да достави дронове, които да откриват боклуци и замърсявания на водата и плажовете.

Гасенето на горски пожари също може да се координира от дронове.

Още десетки професии могат да упражняват въздушните роботи, но това у нас не става още, тъй като няма правила. Няма ги и в Европейския съюз. Бизнесът обаче иска да се регламентира летенето им, кой управлява дронове, кой обучава.

Затова със заповед на министъра на транспорта Ивайло Московски е създадена работна група, в която влизат освен експерти на Гражданската въздухоплавателна администрация още и на военновъздушните сили, МВР, БАН, фирми от индустрията, които имат интерес.

Те вече работят по правилата за летене на дронове. Половината работа е свършена, казва проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Темпът се е забавил заради кадровите смени във въздухоплавателната администрация.

Новият шеф на ГВА Иван Иванов заяви пред “24 часа”, че задачата е България да си изработи национални правила, преди да бъде направена европейската законодателна рамка. Тя вероятно ще стане към края на 2017 г.

Според проф. Зафиров правилата са много нужни, защото у нас вече “хвърчат” няколко десетки хиляди дронове, повечето са тип играчки. Използват се за заснимане на сватби, за спортни развлечения.

Експертите вече са се обединили около становището, че дроновете до 1 кг ще се водят играчки, а от 1 до 25 кг излетна маса ще са летателни средства. Все още има дебати дали долната граница да е 4 кг.

Зафиров предлага да се приемат нормите на САЩ, които са отскоро. Според тях подлежат на регистрация не само дронове, които са до 25 кг, но и тези, които летят до 120 м височина и в зоната на видимостта, която е 5 км, така че, който управлява машинката, да я вижда.

Норми на безмоторните летателни средства има там, където те са множество - в Германия, Италия, Франция.

В Русия е още по-строго там в обхвата на контрола попадат дори дрончета от 250 грама.

Предвижда се още регистър на дроновете, регистър на собствениците им, както и на операторите, които ще ги управляват.

В САЩ например, таксата за регистрация на дрон е 5 долара и за месец са се регистрирали 300 хиляди.

Целта е, когато един дрон излети, той да излъчва и да се знае, че е във въздуха. Чрез транспондер той ще излъчва номер, който ще отведе до собственика му.

Предвижда се и обучение на хората, които управляват дронове. Срещу изкаран курс през тренажор те ще получават бревет (свидетелство за управление - б. а.) на дрон, казват и шефът на ГВА, и проф. Зафиров.

Ще се издава и сертификат за годност на самия апарат. Първото ниво на дроновете е до 25 кг и летене в зоната на видимост. Второто ниво е летене извън зоната на видимост и е по-сложно.

Защо да има правила и защо трябва да се знае чия джаджа лети?

Ако една бутилка безалкохолно е на дрон, няма проблем, но ако е с коктейл “Молотов” и влезе през прозореца ви, има проблем, обясняват експерти. Или пък ако дрон с 4 кг експлозив бъде насочен към някоя от знаковите сгради в страната.

Ще има и забрани за дроновете шпиони, които навлизат в личното пространство на хората.

Проф. Зафиров казва, че за един дрон ще е трудно да проследи кола в градско пространство, да се промушва между жиците.

На въпрос може ли да снима хора край частен басейн или пък частен имот от въздуха, той бе категоричен, че ще бъде забранено дроновете да летят над частни имоти без разрешение на съда.

Шефът на ГВА Иван Иванов пък казва, че ако на някой човек бъде нарушено личното пространство от дрон, то след като може да се проследи на кого е машинката, ощетеният може да си търси правата.

До края на годината ще се постараем да изготвим правилата за дроновете. Това каза шефът на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” Иван Иванов.

Той смята, че не трябва да се чака европейското законодателство, тъй като то може да се забави, а това спира бизнеса.

Докато няма европейска рамка, всяка държава си изготвя правилата за летенето на дроновете. Когато се направи европейската, националните правила ще се съобразят с нея, казва той.

Заради липсата на правила у нас никой не знае колко точно са дроновете, тъй като няма изискване да се регистрират.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.