iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има жребий за захарта за най-бедните

Ще има жребий за захарта за най-бедните 11_1447765938

Захарта, която ще получат най-бедните българи в хранителни пакети, ще бъде разиграна на жребий, като фирмата, която спечели обществената поръчка за доставка на този продукт се е отказала.

"Вторият и третият производител са дали еднакви оферти, затова ще изберем победителя чрез публичен жребий“, обясни министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Към момента са сключени договори за доставка на 7 от 21 хранителни продукти. Останалите 14 продукта се обжалват, заради което раздаването на боб, олио и брашно ще се забави. „Надявам се до стане до края на годината, но не мога да гарантират за това.“, уточни още Калфин. Първоначалната идея беше хранителните продукти да се раздадат на над 250 000 социално слаби в началото на есента. Забавяне ще има и при изготвянето на нови правила за отпускане и контрол на инвалидните пенсии.

„До края на следващата година, заедно с министерството на здравеопазването ще сме готови с новата концепция. Промените ще влязат в сила през 2017г.“, обясни социалният министър. Така през 2017 г. искащите да излязат в заслужена почивка, заради заболяване ще преминават през две комисии. Както досега, от ТЕЛК ще получат степен на нетрудоспособност, а вторатакомисия ще решава какво ще могат да работят хората със съответната степен на инвалидност.

„Тези, които вече имат издадени пенсии ще преминават през втората комисия в момента, в който трябва да се явят на последващ преглед пред ТЕЛК.“, обясниха от социалното министерство. От ведомството алармират, че следващата година част от общините ще трябва да доплащат за социалните услуги, които предоставят на територията си. „Тези услуги са делегирани, а в бюджета за 2016 г. е предвидено стандарта на издръжка за тях да се увеличи средно с 2%“, обясни Калфин. На фона на това минималната заплата ще се увеличи, което означава, че общините ще трябва да заделят повече пари за заплати на служителите на дневни центрове и защитени жилища.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.