iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще глобяват повече за работници без трудов договор

Ще глобяват повече за работници без трудов договор 04_1429607163

Глобите за работодателите, които наемат работници без трудов договор, да бъдат завишени, като работодател, който наеме служител без трудов договор и той загине, да влиза в затвора.

Това предлага социалният министър Ивайло Калфин по повод поредния трагичен инцидент наскоро с четиримата загинали работници в срутилия се хотел в "Слънчев ден".

И в момента глобите за работодателите, които наемат без договори служители, са сред най-високите в кодекса - между 1500 и 15 000 лв. В НК има и текстове, които предвиждат затвор до 3 г., когато някой изложи на опасност живота или здравето на трудещите се.

Според данните на трудовата инспекция този вид нарушения намаляват. Ако през миналата година инспекторите са установили 2381 работници без трудов договор, то през 2013 г. броят им е бил повече - близо 3000. За първите три месеца на тази година са хванати 523 наети без трудов договор, показва справката, изготвена за "Сега". "Контролът обаче има и превантивен ефект, тъй като след наши проверки работодатели обявяват трудови правоотношения от датата на проверката и за други работници, които не са били установени на работното място. А след обявени кампании масово се сключват договори от датите на старта им", коментират от ГИТ. Според инспекцията смъртните инциденти с лица без сключени трудови договори са единични и най-често са в секторите "Строителство", "Селско стопанство" и "Дървообработване".

РЕФОРМА

Калфин е оптимист, че предлаганият пакет с мерки за пенсионната реформа ще бъде подкрепен и от опозицията, защото по думите му тя ще намери 90% от своите идеи в тях. "Няма да е честно за хората, ако не го признаят", каза министърът. От БСП обаче вече се обявиха против реформата. Амбицията на кабинета е до лятната ваканция на депутатите промените в Кодекса за социално осигуряване - за увеличаване на стажа и възрастта за пенсия, за ръст на осигуровките, за въвеждане на минимални години за пенсиониране на военни и полицаи - да бъдат приети. Отново ще бъде отложена обаче реформата в ТЕЛК-овете. Калфин настоява за втора експертна комисия, която след медицинската експертиза да преценява за всеки човек поотделно какво може да работи. "Броят на пенсиите по инвалидност се увеличават, когато се увеличава безработицата", коментира Калфин. По думите му въвеждането на втора комисия няма да доведе до усложняване на процеса, защото такава била практиката в Европа. Тя ще даде възможност на хората с увреждания да не се затварят у дома и да разчитат на държавна помощ, а да бъдат пълноценна част от обществото. А парите ще бъдат пренасочени към най-нуждаещите се.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.