iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще гледат бонусите в държавната администрация

Ще гледат бонусите в държавната администрация 07_1437988328

Министерският съвет се е заел да прави анализ на въведения през юли 2012 г. нов начин на заплащане в държавната администрация, като документът трябва да бъде готов до септември и да предложи промени, които да подобрят досегашните практики.

Това става ясно от плана на Съвета за административна реформа за 2015 г.

Сегашният модел на заплащане беше приет под натиска на бившия финансов министър Симеон Дянков, за да спре раздаването на допълнително материално стимулиране няколко пъти в годината. Тогава се оказа, че всяко ведомство е давало по десетки милиони на служителите си, особено в края на годината. Затова беше прието държавните служители да получават допълнителното материално стимулиране до 80% от основните заплати за съответната година. Отпадна класът за прослужено време.

Именно това ще анализира работна група, тъй като се оказа, че и моделът "Дянков" не е спрял допълнителното раздаване на пари. В петък стана ясно, че разходите за заплати, бонуси и осигуровки на държавната администрация продължават да се увеличават. От данните за изпълнението на държавния бюджет към май се вижда, че плащанията по тези три пера са с близо 9 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Затова и все по-силно в правителството се чуват гласове да се извършат обещаните съкращения в администрацията, за да бъде гарантирано, че в края на година ще има пари за заплати. Според "Капитал", за да бъде изпълнено законовото задължение в края на годината, разходите трябва да паднат номинално с около 350 млн. лв. спрямо предходната година. Най-грубо казано, разходите за заплати на почти 100-те хиляди държавни служители трябва да се срежат рязко с 20%.

Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) показва, че през май Министерството на финансите е платило с 4.3% повече спрямо същия месец на миналата година. Разбивката за плащанията през СЕБРА показва разходите за заплати и възнаграждения заедно с "други плащания за персонал" и не може да се види как върви изпълнението на плана за съкращения. От системата се вижда, че при Министерството на отбраната има ръст на плащанията от 0.7% на годишна база. Това може би е истинската причина МО да бъде посочено миналата седмица като един от лошите примери за административна реформа.

ОБСЛУЖВАНЕ

Правителството планира да бъдат създадени единни центрове за комплексно обслужване на гражданите, става ясно още от плана. До края на октомври трябва да стане ясна тяхната структура. Сериозни промени се очакват и при правосъдното министерство. Ще бъде даден достъп по електронен път до регистрите на ведомството- търговски, Булстат и на юридическите лица с нестопанска цел.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.