iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще дебнат за фалшиви екскурзоводи

Ще дебнат за фалшиви екскурзоводи 03_1426689966

Инспектори тръгват да ловят фалшиви екскурзоводи, които мамят туристите, като ще налагат солени глоби. Това планират от бранша на екскурзоводите и Министерството на туризма. „От бранша настояват и за туристическа полиция. За нас приоритет е да се гарантира сигурността на туристите.

Дали обаче ще може да се създаде подобен орган, зависи от МВР”, обясниха пред „Новинар” от туристическото министерство. Оттам допълниха, че в момента се изготвя наредба, която да регламентира именно дейността на екскурзоводите, тъй като има много неквалифицирани хора, които упражняват тази дейност.

„Искаме да се създаде туристическа полиция, която да следи за незаконна дейност в бранша”, обясни председателят на управителния съвет на Асоциацията на екскурзоводите в България Николай Миндов. По думите му основната причина е, че има много екскурзоводи менте. „Във Франция, Турция и Гърция вече съществува такъв орган, който следи за нерегламентирана дейност и налага глоби”, допълни Миндов.

Колегите му от Варна също настояха да се създаде звено, което да следи туроператорската и екскурзоводската дейност. Според представители на бранша създаването на туристически инспекторат вместо туристическа полиция също би било решение на проблема.

Контролният орган може да включва представител на ресорното министерство, Комисията за защита на потребителите, на полицията и по един туроператор и екскурзовод, уточниха от съюза на екскурзоводите у нас.

В средата на миналия месец министър Николина Ангелкова обсъди проблема с фалшивите екскурзоводи и със Светия синод. Свещениците алармираха, че често гидовете поднасят грешна информация за храмовете или манастирите, с което заблуждават туристите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.