iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Сечта около хижа „Славей” беше обсъдена от 5-членна комисия

Сечта около хижа „Славей”  беше обсъдена от 5-членна комисия

Сечта в района на хижа „Славей”, която се намира в Голо бърдо, беше обсъдено от 5-членна комисия от независими експерти. Те ще проверяват всички детайли около сечта в района на хижата. Това реши Общинският съвет в града.

Не бе постигнато съгласие по предложението на групата на БСП и коалиция, която поиска налагане на 3-месечен мораториум върху сечта на цялата територия на общината до произнасянето на експертния орган. На практика това означава спиране на работата на общинското търговско дружества „Общински гори”, което стопанисва 3000 хектара общински гори. „Дружеството ще фалира”, възропта управителят му Любомир Минев и допълни, че в момента държавни горски инспектори правят пълна инвентаризация на проблемния обект в Голо бърдо.

Три гласа не стигнаха на поддръжниците на идеята за мораториум при гласуването и предложението не бе прието.

Лесоустройственият план е библията за лесовъда и той трябва да се изпълнява, подчерта Любомир Минев. Преди дебата бе прочетен негов доклад за състоянието на 55-годишната гора около хижа „Славей”, а после той самият подробно обясни защо се налага отгледната сеч или пробирката. Тя е задължителна и се прави в периода на интензивен растеж на дърветата. Тогава се секат и здрави и жизнени дървета, за да осигури достатъчно място на оставащите и да им се даде възможност да дебелеят по диаметър, за да станат физически устойчиви. В противен случай гората „изцвилява”, т.е. дърветата растат тънки и високи и стават много податливи на чупене при вятър, сняг и бури.

„Не се ли сече под друга закрила; кой контролира какво да се сече и кой мери отсечената дървесина; къде се складира тя, на какви цени се продава и каква част остава за огрев на социално слабите перничани”, попита председателят на групата на левицата Валентин Варадинов.

С иглолистната дървесина, към която няма никакъв интерес от населението, се разпорежда пернишката фирма „Мона 2013”, която е спечелила търг за това.

Строителната дървесина се измерва индивидуално със специфични измерващи уреди и се описва подробно, обясни Минев. В превозния билет се записват броя на превозваните трупи и общата кубатура. Автоматично се изписва часа на тръгване на превозното средство, купувача и продавача. Прави се двойна проверка – веднъж при добива и после при експедицията.

Широколистната дървесина, която е за огрев, остава напълно за нуждите на населението от Перник. Това е записано и в обществената поръчка, каза Любомир Минев. Цените са по разпореждане на ОбС.

Освен законните действия, на сечището са вършени и други действия по нелегален добив, който вероятно е съпътствал легалния добив, каза кметът Росица Янакиева, чието бе предложението за назначаването на независима експертна група.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

04-Май-2016

05-Май-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.