iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С една карта по цялата градска мрежа в Перник? Шефът на тролеите оттегли оставката си

Богдан Николов -Перник

Управителят на общинската фирма „Тролейбусен транспорт” в  Перник Богдан Николов, който е шеф и на общинското търговско дружество „ЕкоТрол-Перник”, остава още поне два месеца на поста си.  Той беше депозирал в Общинския съвет оставка като шеф на двете общински дружества. След съвещаване с общинските съветници от постоянната комисия по бюджет и финанси е направил компромис и е оттеглил заявлението си да бъде освободен.

Задълженията на пернишката тролейбусна фирма възлизат на  2 603 000 лв. Заради неплатени около 9 хил. лв . местни данъци и таксата за смет към Община Перник, съдия-изпълнител  е запорирал сметката на фирмата и изглежда това е предизвикало търпението на Николов. Кметът Росица Янакиева е информирана за това и е обещала намесата си за вдигане на запора. И съветниците признават, че той е направил много за укрепване на дружеството и оздравяване на еко транспорта в Перник.

Групата съветници от ГЕРБ обявиха, че имат конкретни идеи как дружеството да бъде подпомогнато. Те обсъждат и проучват възможността обществения транспорт по общинската транспортна схема да се поеме от единно управление от общинско предприятие или общинска фирма. Това ще позволи с една и съща карта за пътуване да се ползват и тролеи, и автобуси по цялата градска мрежа.
В момента „Тролейбусен транспорт” работи с  0,50 лв. загуба на 1 км пробег, обясни  шефът на комисията по бюджет и финанси Иван Иванов (ГЕРБ). Тролеите са екологичен транспорт и са част от общата транспортна схема на общината, затова от ГЕРБ ще търсят механизъм, за да стабилизира дружеството, категоричен е Иван Иванов.

В същото време десноцентристкото мнозинство в ОбС настоя да отпадне докладна, с която общината определя като обект от първостепенно значение 1 000 електростълба по трасето на тролеите. Електрическите съоръжения са елемент от линейната инженерна мрежа на уличното осветление и контактната мрежа на тролейбусния транспорт. През 2008 г. и 2011 г. по решение на ОбС те бяха дадени за безвъзмездно ползване от предприятието. Точката бе отложена за следващо заседание, а ОбС възложи на съветника от ГЕРБ Любомир Жотев да изиска информация от управителя на „Тролейбусен транспорт” дали стълбовете са вписани в баланса и активите на предприятието.

В същото време съветниците одобриха преоценката на терени, включена в активите на „Тролейбусен транспорт“. Става дума за три имота, чиято пазарна стойност бе коригирана от 32 лв. за квадратен метър на 68,63 лв. на квадрат. Терените с обща площ от 25 426 кв.м са оценени на 1 747 200 лв. и ще доведат до увеличаване капитала на дружеството.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.