iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Русия има интерес към създаването на смесени оранжерии с български компании

Русия има интерес към създаването на смесени оранжерии с български компании 01_1453970690

Русия има интерес към създаването на смесени предприятия и оранжерии с български компании на територията на федерацията, се изясни по време на срещата на Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) с Виктор Ермаков, генерален директор на Руската агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес в рамките на българо-руската междуправителствена комисия.

Ермаков обясни, че има много запитвания от руски фирми за работа с България. Най-много са за преработвателната индустрия и създаването на оранжерии на руска територия. Те искат да ги правят с български технологии и машини. Освен това има интерес и към производството на плодове, зеленчуци и консерви с оглед на отказа на доставки от Турция. В момента заради наложените санкции от ЕС на Русия може да се изнасят единствено зеленчукови консерви. По този повод Русия стартира програма на стойност 170 млрд. рубли за насърчаване на създаването на смесени предприятия в регионите на нейна територия. Финансирането ще бъде частично държавно с цел започване на местно производство, подчерта Ермаков.

От България има над 260 малки и средни фирми, които се интересуват от износ на различни стоки за Русия. Над 600 малки и средни руски компании пък търсят партньорства с България. Мариета Захариева подчерта, че агенцията ще проучи възможностите на българските компании за партньорства и създаването на смесени предприятия. След което ще се организира бизнес делегация за Русия. В рамките на Пловдивския панаир през есента пък руска бизнес делегация ще посети България. Русия предлага през 2018 г. в експо центъра на Москва да се организира българска национална изложба. Поканата дойде от Николай Гусев, първи зам.-генерален директор на "Експоцентър", Москва, който участва в срещата. На изложбата ще бъдат показани български стоки, технологии, малки и средни фирми, туризма и др. В рамките на изложбата да се направи и бизнес форум.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.