iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ръстът на икономиката ни се ускорява

Ръстът на икономиката ни се ускорява 11_1447487312

Ръстът на икономиката у нас се ускорява до рекордно ниво за последните четири години и половина (54 месеца), като през третото тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 2,9% спрямо същия период на миналата година, обявиха от НСИ.

За последно по-висок ръст беше отчетен през първото тримесечие на 2011 г. - 4,5%, когато страната правеше първи крачки за излизане от кризата. По икономически ръст България се нарежда в челната група на страните от ЕС. По-добри резултати от нас на годишна база от публикуваните досега данни отчитат само Чехия (+4,3%), Полша (+3,6%), Румъния (+3,6%), Словакия (+3,5%) и Испания (+3,4%). Най-зле в ЕС се представят Финландия (спад с 0,7%), Гърция (-0,4%), Естония (+0,5%) и Австрия (+0,8%). Ръстът на БВП на страната през третото тримесечие спрямо предходното е с 0,7%, сочат данните на НСИ. Като по този показател България е сред отличниците в ЕС, тъй като по-добре се представят само Румъния (+1,4%), Полша (+0,9%), Словакия (+0,9%) и Испания (+0,8).

В номинално изражение БВП за третото тримесечие достига 23,61 млрд. лв., сочат експресните оценки на НСИ. Най-голям дял в БВП заема крайното потребление (68,7%), което е на стойност 16,214 млрд. лв. Именно крайното потребление има най-голяма роля на рекордния ръст на икономиката, тъй като се увеличава с 1,1%. Инвестициите през тримесечието са в размер на 5,382 млрд. лв. и имат дял от 22,8% в БВП, като отчитат ръст от 0,9% на годишна база. Износът също допринася за доброто представяне на икономиката въпреки по-слабия си ръст спрямо предходните три тримесечия.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.