iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Реколтата в Софийско е загинала

Реколтата в Софийско е загинала 05_1463457043

Земеделците в Софийско останаха без реколта, като лозите са напълно съсипани заради резките смени на температурите и сланите. Това алармираха производители от Своге пред "Новинар". Попарени са също краставиците, доматите и тиквичките.

"Всичко, което отглеждаме, пропадна. Въпреки усилията, ще се наложи хората в Софийско да пазаруват вносни зеленчуци. Зарзават няма да имаме за собствена консумация, какво остава за продажба по пазарите", допълниха градинари.

В момента в големите вериги в столицата вече пуснаха първите родни оранжерийни краставици и домати. Всички останали зеленчуци са внос от Гърция и Турция. Плодовете също са от чужбина. Най-масовият внос е на ябълки от Полша, показа проучване.

В Кюстендилско ситуацията също е плачевна. След като стана ясно, че по-голямата част от реколтата от череши е провалена, експерти от областната дирекция на фонд "Земеделие" ще проверяват засегнатите от лошите атмосферни условия насаждения.

От общинския съвет обясниха, че инспекторите ще правят периодични обследвания на земеделските култури и при необходимост ще издават констативни протоколи.

При невъзможност да се уточнят щетите при първата проверка, може да се направи и повторен оглед. Протоколи се издават за конкретни условия и даден период за съответната година.

Относително успешна реколта от череши отчетоха в Хасково. На входа на града производители продават пресни червени плодове направо от щайги на тротоара, видя наш екип. Цената на черешите от високо качество в региона върви около 2,90 лв. за килограм. Предприемачи от Видин пък търсят купувачи на ягоди, внос от Италия на цена от 1,40 лв. за килограм.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.