iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Разкриха схема за манипулация на данни за оборотите по Черноморието

Разкриха схема за манипулация на данни за оборотите по Черноморието 07_1469592514

Схема за манипулация на данни за оборотите от продажби разкри съвместна операция на ДАНС, МВР и НАП по Черноморието, като операцията е проведена след получена оперативна информация за използване на специален софтуер за укриване на оборотите от продажби в обекти за търговия на едро и дребно – складове, супермаркети, книжарници и др. Софтуерът е разработен от малка фирма и е продаван на дребни търговци, които искат да скрият оборота си.

Чрез софтуера може да се манипулира паметта на фискалните принтери, които в момента може да се използват съвсем законно от търговците. Така цял ден търговецът може да дава истински касови бележки. Но в края на деня да изтрие от паметта например всяка трета сделка, или да намали оборота си с 20% или с 50%. За да се предотвратят такива манипулации от НАП обмислят законодателни промени като например забрана на фискалните принтери. В хода на операцията на морето в един от търговските обекти е открита значителна сума пари в брой, надвишаваща над 10 пъти оборота, регистриран чрез фискалните устройства. Парите са запорирани от НАП, на собственика на обекта е възложена ревизия.

При извършените проверки на търговските обекти са иззети всички намиращи се в тях компютри, за да анализират ревизорите наличната в тях информация. От НАП ще уведомят прокуратурата, ако бъдат установени данни за извършено престъпление от разработчиците и разпространители на софтуера за манипулиране на фискалната памет.

Преди няколко седмици популярно заведение на Слънчев бряг беше поставено под постоянно наблюдение от инспектори на НАП, защото сървърът на използваната в обекта информационна система за управление на продажбите се оказа разположен в САЩ и нямало гаранции, че отчетеният чрез софтуера оборот не е манипулиран.

Срещу подправяне на данните в касовите апарати експертите на НАП използват тактиката на т.нар. скрити покупки, при които инспекторът купува стока или услуга без да се легитимира, а през следващите дни посещава търговския обект явно и проверява дали продажбата е отразена с точна сума, дата и час. Сигнали за данъчни нарушения като неиздаване на касови бележки и укриване на оборот може да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл [email protected].

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

23-Юли-2019

23-Юли-2016

22-Юли-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.