iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Работодателите пак ще протестират

Работодателите пак ще протестират 09_1441892334

Нов протест готвят работодателите на 30 септември, като проблемът с електроенергията става все по-тежък. Това заяви пред. на БСК Божидар Данев. Той припомни, че на 3 юли е била проведена среща на работодателските организации с премиера Борисов, Делян Добрев и др. и е постигната договореност, да бъде внесена пътна карта за промени в енергетиката до 24 юли.

Това обаче не се е случило и цените рязко са били увеличени. "Решението на КЕВР влезе в сила от 1 август. Доста е непочтено да се говорят неистини от устата на обществено познати лица", посочи Данев като визира пред. на КЕВР Иван Иванов.

Добавките в цената на тока имат ръст от 67.6% спрямо миналата година. За средното напрежение - ръстът е 17-20% ръст в цените за бизнеса. България е на второ място в ЕС след Дания по размера на доставката в цената за енергия. Това прави икономиката ни неконкурентоспособна. Така страните към които изнасяме енергия са по-конкурентни, смята Данев

Работодателите настояват от 1 ноември цените на енергията да бъдат на нивата от август. Ръководителите на БЕХ и ЕСО са се съгласили с това предложение.

Те настояват и за Пътна карта за реформи в енергетиката, за това също настояват, и това е било обещано от премиера Борисов.

Ако не променим тази цена, ще имаме трайно неконкурентна икономика. Работодателите искат и промени в законите за енергетиката и да не ес позволява изкупуване на енергия с преференциални цени (зелена енергия).

Задължения към обществото - настояват за настояване на разкриване на собствениците на ВЕИ-та за тях, чиято енергия се изкупува по префернциални цени.

Искат и оставката на Иван Иванов, който публично говори неистини.

Настояват и за независим одит в енергетиката, тъй като вече има огромни негативи от промените които се правят и това се отразява най-вече на обикновените хора.

Работодателите подготвят и сигнал в прокуратурата срещу тези действия. Работодателите плашат и с протести, които ще се проведат на 30 септември.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.