iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Работодателите може да напуснат тристранния съвет

Работодателите може да напуснат тристранния съвет 02_1423645683

Четирите национално представени работодателски организации казаха, че може да напуснат тристранния диалог, защото съветът за тристранно сътрудничество не е заседавал над два месеца, а в същото време се приемат закони, които не са обсъдени между социалните партньори.

Затова работодателите ще внесат в съда и постановлението за размера на минималната заплата за тази година. Мотивът е, че то беше прието, без да е обсъдено предварително в тристранката, както изисква законът. В края миналата година първоначално финансовият министър бе категоричен, че минималната заплата няма да се вдига за 2015 г., а след това изненадващо реши, че може да се увеличи на два пъти с по 20 лв. и от 1 юли да е 380 лв.

Според бизнес организациите това е само един от примерите за заобикаляне на социалния диалог. "Крещящ пример за това е промяната в Кодекса за социалното осигуряване, която променя пенсионния модел у нас. От обявяването до приемането й бяха изминали 5 дни, в които се осъществи целият законодателен процес, без да бъде обсъден със социалните партньори, работодателите и синдикатите в тристранен формат", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред "Фокус". В официалното становище на четирите организации се посочва, че и последните промени на КСО, предложени от финансовия министър Владислав Горанов, не са обсъждани в тристранката, "а диалогът се води задочно чрез медиите и като индивидуална инициатива само на едната страна от социалните партньори". Работодателите са недоволни от вицепремиера Ивайло Калфин, който "представя пред обществото идеи за нормативни промени, несъгласувани по съответния законов ред със социалните партньори, които съвпадат с очакванията само на синдикатите".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com