iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Работниците по прибирането на плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула вече могат да са на еднодневни договори

Работниците по прибирането на плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула вече могат да са на еднодневни договори 07_1437482676

Работниците по прибирането на плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула от днес могат да бъдат наемани за по един работен ден. Надницата им ще бъде 18 лв. на ден.

За целта работодателят ще сключва еднодневни трудови договори с тях, върху които предварително в НАП ще плаща пълни здравни и социални осигуровки от 4.65 лв. за всеки човек. Парите ще се получават в края на осемчасовия работен ден срещу разписка на ръка. До края на годината социалното ведомство очаква между 60 и 100 хил. да бъдат наети по този нов ред, от което в хазната да влязат между 30 и 40 млн. лв. годишно. С един човек могат да се сключват не повече от 90 договора в рамките на една година.

Доходът от временната заетост с такива договори няма да се брои при определяне на социалните помощи, като тези за отопление, нито ще е основание за спиране на обезщетенията за безработица.

С платени осигуровки в НАП работодателят ще взема необходимите му договори в регионалната инспекция по труда. "Създадена е организация за заверяване на новия вид трудови договори. Работодателите трябва да са регистрирани земеделски производители", уточняват от инспекцията.

Договорите ще се вписват в специален регистър - ще се следи кои работодатели не са заверили такива контракти, а в същото време големината на обработваемите им площи предполага наемането на много работна ръка. Ще се проверяват и работодатели, които са взели договори, но обработката на площите им предполага наемането на повече работници. Работодателят може да изтегли договора предварително от сайта на инспекцията, за да попълни данните си, преди да го завери на място. "Не е допустимо в договора предварително да се попълват данни за наетото лице. Те се въвеждат сутрин, преди започване на работа", разясняват от ГИТ.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.