iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Работещите в три социални агенции не са получили увеличение на заплатата

Работещите в три социални агенции не са получили увеличение на заплатата 01_1454138379

Работещите в три социални агенции не са получили обещаното увеличение на заплатите със средно 10 на сто от началото на годината, като с приемането на бюджета за 2016 г. социалното министерство получи средства, за да увеличи възнагражденията на работещите в подопечните си звена. Мотивите на социалния министър Ивайло Калфин за исканото увеличение бяха, че заплатите в тази сфера са сред най-ниските, като например висшист постъпва в Агенцията по заетостта с под 400 лв. чисто възнаграждение при 420 лв. минимална заплата от началото на годината.

Освен в АЗ, старите си заплати са получили и в агенцията за социално подпомагане и отделите за закрила на детето. "Преди два дни аз получих трудовото си възнаграждение и с разочарование открих, че увеличение няма", обясни служителят в отдел за закрила на детето Стоян Димчев пред Дарик радио. Заплатата му е чисто 390 лв., което е по-ниско от минималната заплата. Социалният министър Ивайло Калфин е обещал, че ръстът на възнагражденията е заложен и ако не се изплати с януарските заплати, то ще бъде преведен накуп с тези за февруари. Служители коментираха, че най-вероятно на базата на атестациите за януари ще се получат по-високи заплати през следващия месец.

Забавяне с месеци е имало и на заплатите на личните асистенти. Става дума за възнагражденията на над 13 хил. асистенти, които обслужват над 14 хил. хора с увреждания. Програмата се финансира по ОП "Развитие на човешките ресурси", управлява се от социалната агенция, но е делегирана на общините. Заради забавянето от страна на АСП от началото на програмата кметствата са принудени да плащат със собствени средства, като във всички 28 области досега заплатите се бавеха с няколко месеца. За последния случай в Силистра алармира Нова телевизия. Там личните асистенти разказват, че не са получавали заплати от ноември насам и на практика са посрещнали Нова година без пари. "На нас ни изключиха декември месец тока и стояхме три дена без ток", разказва пред Нова Живка Иванова, майката и личен асистент на деветгодишната Ния.

Заплатите на тези хора до декември вече са изплатени, увериха от АСП пред "Сега". Асистентите трябваше да си получат парите до края на вчерашния ден.

ОБЯСНЕНИЕ

"Действието на проекта "Нови възможности за грижа" е до края на февруари тази година и са предприети мерки да не се получава ново забавяне на заплатите. В конкретните случаи, когато има забавяне на плащане към отделни общини, е въпрос на допълнителен преглед на документацията", коментираха от агенцията за социално подпомагане.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.