iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Работещите в хотелите и ресторантите са най-ниско платени

Работещите в хотелите и ресторантите са най-ниско платени 11_1478790584

Работещите в сектора на хотелите и ресторантите са не само най-малко, но и са най-ниско платени, като според данните на Националния статистически институт (НСИ) заетостта като цяло се понижава в края на лятото, а най-висок спад има в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 20%, „Административни и спомагателни дейности“ – 7,2%, и „Култура, спорт и развлечения“ – 4,2%.

Заетите на трудов договор към края на септември намаляват с 45,9 хил., или с 1,9% спрямо края на юни 2016 г., като достигат 2,31 милиона. Ръст се наблюдава в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 1,5%, и в „Строителство“ – с 0,4%.

Статистиката сочи, че средната месечна работна заплата през третото тримесечие на годината расте с 6,8% до 941 лв., а в частния сектор – с 8%.

Най-ниските заплати са в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 580 лева и „Административни и спомагателни дейности“ – 722 лева.

Най-добре платени са наетите в секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 2159 лева, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1647 лева, „Финансови и застрахователни дейности“ – 1612 лева.]

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.