iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Първите череши по 50 лв. свършиха бързо

Първите череши по 50 лв. свършиха бързо 05_1431154724

Череши по 50 лв. за килограм шокираха търговците на борсата в пловдивското село Първенец. Те бяха пуснати ден след Гергьовден, като въпреки твърде солената цена пак се намериха купувачи за този любим на мнозина българи плод, който се оказа внесен от Южна Америка и от него в петък вече нямаше в единствения склад на борсата край града под тепетата, където се предлагаше предния ден.

По пазарите в Пловдив се появиха и първите череши, които се предлагаха по 40 лв. за кг и се оказаха испански.

"Вносителите на едро обещават още в понеделник-вторник да докарат първите за 2015 г. череши от Гърция, докато за българските явно ще трябва да чакаме поне до 15-20 май. Надяваме се техните цени да бъдат доста по-ниски от внесените от Чили и Испания", заяви Христо Иванов, собственик на няколко магазина за плодове и зеленчуци в Пловдив.

Той и останалите търговци на дребно се чудеха дали ще им тръгне алъш-вериша с първите за годината кайсии, нектарини и праскови, внесени от Гърция. Най-евтините кайсии на едро се предлагаха по 13.80 лв., нектарините - по 7.50-8 лв., а най-евтино вървяха прасковите - между 5 и 7 лв. "За да ни излезе сметката, кайсиите трябва да ги продаваме по 17-18 лв., нектарините - поне по 18 лв., а прасковите - между 7 и 8 лв., а след всичките тези празници джобовете на хората май са доста отънели", коментираха собственици на "Плод-челенчук" и търговци на дребно.

Затова те не бързат да купуват масово вносните плодове и засега търпеливо изчакват появата на първите български череши на пазара. Дърветата в Родопската яка и Тракийската низина изглеждат доста натежали с този плод, макар че черешите все още да не са узрели. Но ако в следващите дни няма градушки, се очаква производителите да извадят много добра реколта. "Най-рано у нас зрее сортът "Косара", който може да очакваме около 15-20 май, а след това идва ред на френския "Бигеро бероа", с който са засадени доста масиви в полите на Родопите, Тракийската низина и почти из цялата страна. Черешите виреят и на по-каменисти и неплодородни почви и затова у нас се седят масово и отстъпват само на сливите и ябълките", коментира Аргир Живондов, директор на Института по овощарство в Пловдив.

Производителите на череши от Пловдивско се надпреварват кой ще извади първи стоката си на пазара, тъй като в началото цената е най-висока и има търсене дори на нива от 6 до 8 лв., а търговците на едро от България и Румъния им я изкупуват над 3 лв. След това дори и най-ранните сортове падат до 2.20-2.50 лв. за килограм. В момента собствениците на големи черешови градини в Куклен и селата Брестник, Белащица, Брани поле и Долни Воден усилено събират и берачи с обяви по вестниците и интернет. Най-често предлаганите надници са от 20 до 30 лв. на ден или по 30-35 стотинки на килограм, като на мераклиите се предлага и превоз от града под тепетата или близките села до черешовите масиви. Засега обаче голям наплив от кандидати да изкарат някой и друг лев с труд няма, тъй като брането на череши не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед, а и трябва да се става доста рано, твърдят врели и кипели. "Намират се обаче и чевръсти берачи, които правят по 100-150 кг на ден дори и с по-дребни череши. Има и истински виртуози в този занаят, които стигат до 200 кг. В Куклен има една жена, която е истински факир и бере по 250 кг на ден и никога не пада под 200-220 кг", разказва Никола Казалиев от същия град.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.