iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Производителите ни на мляко може да фалират

Производителите ни на мляко може да фалират 10_1413962257

Цената на млякото се срива, като евтина стока от Европа залива пазара ни. Млекопроизводиктелите ни са изправени пред фалит.

Големите производители в ЕС увеличаваха броя на високодобивните животни и разширяваха фермите си, готвейки се за пазарната инвазия. Руското ембарго ускори процеса, инфомрира "Дарик".

Сега цялата тази продукция се изсипва на ниски цени на вътрешния пазар, включително на нашия. Европейските производители са съгласни да продават стоката си дори под себестойност, само и само да вземат някакви пари. Резултатът - български мандри и ферми едва издържат на конкуренцията.

От няколко дни изкупната цена на кравето мляко падна до 55 ст. за литър, разказа пред "Преса" Георги Николов, който има ферма в Плевенско със 165 елитни животни. 67 от тях са млечни крави, от които събира по 1,5 тона мляко на ден. Само за 2 месеца цената е паднала с 10 ст. Миналата година по същото време литърът е купуван по 75 ст. Обикновено в края на октомври и през ноември цените тръгват нагоре и достигат своя пик през зимата. Сега всичко се обърна наопаки, жалва се фермерът. Той се чуди как ще оцелее през следващите студени месеци. В момента животните излизат на паша и заедно с допълнителния фураж храната за всяко е по 6 лева дневно.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.