iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Прибрали са невърнати задължения за над 5 млрд. лв.

Прибрали са невърнати задължения за над 5 млрд. лв. 04_1430135932

Частните съдебни изпълнители са прибрали 5 млрд. и 550 млн. лв., които са били невърнати задължения през периода 2006 - 2014 г. Това съобщи председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Освен това през първите 8 години от съществуването си частните бирници са вкарали

в държавния бюджет над 500 млн. лв.

Това е така, защото по закон, преди да пристъпят към събиране на частни вземания, съдебните изпълнители са длъжни да проверят дали длъжникът има борч и към държавни структури. Ако това е така, този дълг се събира пръв и чак след това се пристъпва към изплащането на заемите към частни лица.

От камарата отчитат още, че през последните две години – 2013 и 2014 г., са върнали в полза на граждани над 150 млн. лв. Тези хора са завели изпълнителни дела по различни причини, но сред най-честите са неплащане на заплати и издръжки за отглеждане на деца. За последните две години ЧСИ-тата са успели да върнат на работници над 12 млн. лв. от неизплатени трудови възнаграждения. Още 3 млн. пък са прибрали от родители, които не са плащали издръжки на децата си.

„Все повече граждани се обръщат към нас за удовлетворяване на вземанията им. Социалната функция на съдебното изпълнение става все по-осезателна”, казва Дичев. Той отбеляза още, че през 2014 г. броят на образуваните изпълнителни дела е продължил да намалява, а този на приключените да се увеличава. Анализът на ЧСИ-тата показва, че тази

добра тенденция

е отражение на икономическата ситуация в страната. През м.г. 164-те кантори в страната са възстановили на кредитори 1 млрд. и 20 млн. лв., през 2013 г. – 1 млрд. и 135 млн. лв., а през 2012 г. сумата е била 1 млрд. лв.

Завръща се интересът към публичните продани на ЧСИ, което е добре за кредиторите и длъжниците, тъй като при повече участници се повишават продажните цени, казват от бранша. От 7000 продадени през 2013 г. недвижими имоти – земеделски земи, парцели, хотели, недовършени сгради, бизнес имоти, магазини, къщи, жилища, гаражи и др., цифрата през 2014 г. е скочила на 11 700. Трябва да се уточни, че реално броят на продажбите е по-малък, тъй като при продан на една сграда например статистиката на КЧСИ отчита всеки обект в нея – гараж, паркомясто, офис и др.

Камарата на частните съдебни изпълнители разработва проект с „Инфор­мационно обслужване” ЕАД за електронизация на процеса на принудителното изпълнение. Ефектите ще са намаляване на разходите по делата на кредиторите, на държавните институции и общините. Това ще доведе до бързина и ефективност, а оттам и до повече приходи за бюджета. След като вече има

регистри на длъжниците

и на публичните продажби, в най-скоро време се очаква въвеждането на електронни запори и електронни търгове.

„С Асоциацията на банките съгласувахме предложения за промяна в ГПК. Банките вече са създали системата, тя само чака разрешение да бъде въведена в практиката, това би могло да стане и до края на т.г. При електронните търгове пък се предвижда подаването на оферти да става онлайн след предварителна регистрация в системата”, обясни Дичев. Това се прави, за да се намалят манипулациите по време на търговете, тъй като по този начин участниците няма да се виждат и да чуват офертите си.

Проверяват всички кантори в страната

Камарата на частните съдебни изпълнители т.г. ще направи 2 кръга проверки на всички кантори в страната. Сформиран е специален екип от 20 души, който разработва мерки, методологии и критерии за оценка на риска. Привлечени са и външни експерти, които работят по обобщаването на дисциплинарната практика и създаването на дисциплинарен кодекс. Първият кръг от проверката ще бъде ревизия на всички кантори на ЧСИ за евентуални нарушения и порочни практики. Ще бъде даден 6-месечен срок за отстраняването на констатираните нарушения. След това ще бъде проведен вторият кръг от проверки и ако нарушенията не са отстранени, ще бъдат налагани тежки дисциплинарни наказания, казаха още от камарата. Рисковите кантори ще бъдат поставени под постоянно наблюдение и контрол. В резултат на доброто взаимодействие с Министерството на правосъдието и неговите инспектори отлаганата 8 г. Наредба за извършване на финансов контрол върху дейността на ЧСИ беше приета на 6 март т.г.
Бургаската корабостроителница – рекордьор по цена

За 50 млн. лв. частен съдебен изпълнител е продал корабостроителницата.

Бургаската корабостроителница е най-скъпо продаденият имот през 2014 г. от частен съдебен изпълнител. Предприятието е изтъргувано за 50 млн. лв., съобщиха от Камарата на частните съдебни изпълнители. Те нямат статистика за най-евтината продажба и само предполагат, че това може да бъде търг на части от земя с ниска категория.

Предишният най-скъпо продаден имот от ЧСИ беше хотел в Банско на фалиралата туристическа фирма „Алма тур”. Новият му купувач плати за него 21 122 000 лв. и така 2 банки си взеха кредитите, които са били отпуснали. Сред другите фаворити в класацията са ОЦК – Кърджали, продаден за 8 600 000 лв., бизнес сграда в София за 7 млн. лв., аквапарк в старозагорското с. Овощник за 3,2 млн. лв., хотел в София за 3 млн. лв.

Промени в ГПК ще направят делата по-справедливи

Уточняват със закон кои пари по сметки не могат да пипат

Камарата на частните съдебни изпълнители е разработила пакет от предложения за промени в ГПК и ги е представила на Министерството на правосъдието и на депутати. Измененията са в няколко посоки. Първата е да се реши проблемът, за който ЧСИ отдавна алармира – че се случва да налагат запори на несеквестируеми суми по банкови сметки просто защото не знаят, че са детски, болнични, социални помощи и обезщетения, пенсии и заплати. Другата е да се разшири обхватът на действията на ЧСИ, които

могат да се обжалват

на отказите на съдебния изпълнител да спре, прекрати и приключи дело, на отказите за извършване на нова оценка с вещи лица при оспорване на цената, на разноските по изпълнението, независимо дали съдебният изпълнител е постановил изричен акт за тях, на постановленията за възлагане на движими вещи, когато са продадени по реда на недвижимите имоти.

Друго предложение е публичните продажби да бъдат спирани при внасянето не на 30%, както е сега, а на 20% от дълга. И още – да бъде удължен срокът за плащането на цената от купувача от една на две седмици.

„Така ще се даде възможност на хора, които нямат свободни пари, да получат кредит и това ще засили още повече

интереса към търговете

коментира председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Друго предложение е да се даде възможност да се провежда публична продан не само на отделни, но и на групи от вещи. По този начин вместо машините в едно предприятие например да се продават поотделно, един инвеститор ще може да купи цялото оборудване и ще се постигне по-висока цена, което е от полза и за кредитора, и за длъжника.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

15-Април-2016

14-Април-2016

16-Април-2015

15-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.