iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Преговорите на Гърция с кредиторите завършиха без успех

Преговорите на Гърция с кредиторите завършиха без успех 06_1434703420

Преговори за решаването на продължаващата вече пет месеца безизходица между Гърция и нейните кредитори от МВФ и ЕС завършиха без споразумение. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото Валдис Домбровскис.

„Еврогрупата не постигна споразумение“, се казва в съобщение на Домбровскис след края на продължилите около час и половина дискусии за Гърция. В съобщението се добавя, че липсата на споразумение е силен сигнал за Атина „да се заеме сериозно с преговорите. „Еврогрупата има готовност да се събере на ново заседание във всеки един момент“, се добавя в съобщението.

Директорът на МВФ Кристин Лагард призова за разумен подход в навлезлите в застой преговори за гръцката дългова криза. „Ключовото тук е незабавно да се възстанови диалогът без детинщини“, каза Лагард на пресконференция след срещата на Еврогрупата, която завърши без споразумение по-малко от две седмици преди Атина да трябва да извърши поредното плащане на Фонда в размер на 1,6 млрд. евро.

В свое изявление МВФ подчерта, че Еврозоната ще успее да овладее рисковете, свързани с гръцката дългова криза, ако действа навреме.

„В случай че има навременен и ефективен политически отговор, краткосрочните рискове от несигурността около Гърция изглеждат управляеми“, заявиха от Фонда след ежегодните консултации с властите от еврозоната.

Според МВФ, рисковете от разпространение на гръцката криза са до голяма степен понижени заради предприетите от властите мерки, включително мащабната програма на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис предупреди, че „катастрофата“ в острия спор между Гърция и нейните кредитори от ЕС и МВФ за отключването на жизненоважни средства за Атина, е „опасно близо“.

„Опасно близо сме до това състояние на духа, при което катастрофата е приемлива. Заявих пред моите колеги, че не приемам подобно мислене“, каза Варуфакис след преговори с партньорите на Гърция от еврозоната, който завършиха без споразумение.

Гърция трябва да се възползва от последния си шанс да постигне споразумение с кредиторите, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. След края на срещата на финансовите министри от еврозоната Диселблум призова Атина в идните дни да представи приемливи предложения.

Диселблум подчерта, „че за това остава много малко време“, тъй като настоящата спасителна програма за Гърция изтича този месец. „Все още е възможно преди края на месеца да бъде постигнато споразумение, което да удължи настоящата програма, но топката очевидно е в полето на Гърция и тя трябва да се възползва от тази възможност“, каза Диселблум.

Извънредна среща на лидерите на еврозоната е свикана за следващия понеделник.

Хиляди демонстранти се събраха пред сградата на парламента на Гърция, в центъра на Атина, на демонстрация с призив към правителството за постигане на споразумение с кредиторите, което да запази страната в Еврозоната.

Вестник "Индипендънт" пише, че по време на преговорите Гърция е "размахала застрашително перспектива" за съюз между Атина и Москва в отчаян опит да окаже натиск върху своите кредитори от еврозоната, които изсипват водопад от изисквания за ограничаване на гръцката бюджетна политика, докато страната едва се крепи на ръба на банкрута.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще проведе преговори с руския президент Владимир Путин 12 дни преди крайният срок, в който Гърция трябва да плати 1,6 милиарда долара към МВФ.

За Путин съюз с Гърция е напредък. Той ухажва лидери на европейски държави откакто е подложен на натиск и санкции заради военната интервенция в Украйна. Някои твърдят, че е възможно в ЕС да има създадена руска „пета колона“ , управлявана от Кремъл.

Делегацията на Ципрас на Международния икономически форум в Санкт Петербург включва няколко от лидерите на гръцкия бизнес и се разглежда като предупреждение за европейските сили, че Атина разполага с икономически опции, ако бъде принудена да изпадне в несъстоятелност в края на месеца.

Гръцко-руски дипломатически и икономически съюз може да докара кошмари за ЕС във време, в което Брюксел се опитва да представи единен фронт пред лицето на руския военен реваншизъм в Украйна. Ако Гърция изпадне в несъстоятелност, тя ще остане пълноправен член на ЕС, а Атина ще може да наложи вето на бъдещите европейски санкции срещу Русия, като по този начин предизвика разделение в блока.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.