iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Предлагат осигуровките да се поемат от работодателите

Предлагат осигуровките да се поемат от работодателите 02_1454393360

Нова схема за повишаване на разполагаемия доход след облагане предлагат депутати от гражданската квота в Реформаторския блок, като според внесени от тях промени в Кодекса за социално осигуряване фирмите, които имат възможност да поемат на 100% социалните и здрави осигуровки на работниците, ще могат да го правят законово и да си приспаднат по-високия разход при определянето на данък печалба. В момента подобен разход не се признава за данъчни цели, а евентуалните вноски за допълнително осигуряване също подлежат на облагане с данък върху разходите.

Според реформаторите и в момента има фирми, които не спазват съотношението за осигуровките 60:40 и покриват и дела на служителя от 40%. Това се прави с цел задържане на служители, изтъкват вносителите. Затова те настояват в този случай фирмите да могат да си приспаднат официално дела на работника и да не плащат данък печалба върху него. Сметките на база брутно възнаграждение показват, че това ще остави по-висок разполагаем доход при работника. При брутна заплата от 1000 лв. в момента работник получава чисто 783.9 лв. след приспадане на осигуровки и данък общ доход. Ако осигуровката се поеме от работодателя и ДОД се удържи върху доход от 1000 лв., в служителя ще останат чисти 900 лв., а в хазната ще постъпят 100 лв. В същото време работодателят ще плати собствения си дял от 178 лв. и този на работника от 129 лв. - общо 307 лв. Това прави обща данъчна-осигурителна тежест от 407 лв., но от нея работодателят ще си приспадне по-малкия данък върху печалбата заради допълнително признат разход от 129 лв., или 12.9 лв. Така тежестта пада на 394.1 лв., колкото е и в момента. От това излиза, че схемата е неутрална към бюджета.

Този начин на увеличаване на разполагаемия доход при служителите би бил по-евтин от евентуално вдигане на заплатите. Сметките показват, че за да се получи чист доход от 900 лв. както в горния пример, при сегашното разпределение на осигуровките работодателят би следвало да направи общ разход от 1352.47 лв. вместо 1307 лв. В този случай в хазната биха влезли 452.5 лв. от осигуровки и ДОД.

ПОЗИЦИЯ

"Това предложение върви по ръба на философията на осигуряването и разпределението на осигурителната тежест. Един от принципите при осигуряването е равнопоставеност на осигурените лица, законът постановява и задължителност и всеобщност на осигуряването", коментира бившият социален министър Хасан Адемов от ДПС. Според него първо трябва да се изчака оценка на ефекта на това предложение от финансовото министерство, преди да се коментира. "Ако приходите в хазната не падат, а разполагаемият доход при работника расте и има работодатели, които са склонни да предприемат такава стъпка, защо не?", коментира Адемов. Според него обаче това е ограничен проблем и по-скоро на дневен ред трябва да се постави въпросът за осигурителната тежест в администрацията. До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да получи коментар от вносителите за оценката на ефекта от предложението.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

11-Декември-2016

12-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.