iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правото на избор на втора пенсия може да влезе в сила от март

Правото на избор на втора пенсия може да влезе в сила от март 01_1421496295

Вноските за втора пенсия ще могат да отиват в НОИ най-рано през март, като
ГЕРБ обсъжда намаление на таксите на фондовете с 1-3%. Социалният министър Ивайло Калфин заговори за увеличение на осигуровки.

Най-важната от приетите спешно в края на миналата година пенсионни промени - правото на избор за втора пенсия между НОИ и частен универсален фонд, няма да влезе в сила в следващите месеци. Това стана ясно вчера след първа среща за пенсионната реформа между вицепремиера Ивайло Калфин и политическите сили в парламента. Въпреки че законът вече е в сила, новите текстове на практика не действат, тъй като не са приети необходимите за това подзаконови нормативни актове. В същото време ГЕРБ се кани из основи да ги промени.

След бързането преди празниците сега депутатите на Бойко Борисов вече не искат да се правят промени на парче в пенсионната система, стана ясно от изказване на Менда Стоянова. Пред "Сега" шефката на бюджетната комисия коментира, че е по-логично въпросите за пенсионните фондове да не се вадят от цялостния модел на пенсионната реформа. За него от вторник започват преговори при вицепремиера Ивайло Калфин. Визията за промени трябва да е готова до 31 март.

"Възможно е да има законодателни промени по темата за фондовете преди 31 март, възможно е да се изчака първо постигането на политически консенсус по цялостния модел на пенсионна реформа и решението за вноските да бъде част от него", коментира и лидерът на ДСБ Радан Кънев пред "Сега". Според него всички въпроси - стажът и възрастта за пенсия, размерът на вноските и разпределението им между солидарни и капиталови модели, трябва да се решават заедно, за да има полезен резултат.

Последната дума обаче ще има отново финансовият министър Владислав Горанов. Именно той наложи промените да бъдат спешно приети, като дори заплаши с оставка и така разклати сериозно управляващата коалиция. От екипа на Горанов заявиха пред "Сега", че министърът ще коментира едва след официално заседание по въпроса, което социалното министерство трябва да инициира.

Въпреки липсата на решение какви промени и кога да влязат в сила социалното министерство вече подготвя наредба за реда и начина, по които ще се прехвърлят партидите за втора пенсия между НОИ и фондовете. "Необходимите промени в подзаконовите нормативни актове вече се подготвят и предстои да бъдат предложени за утвърждаване от Надзорния съвет на НОИ. Очакванията са до края на февруари да бъдат приети с оглед създаване на реална възможност лицата да упражнят правото си на избор и за прехвърляне на средствата", коментираха оттам пред "Сега". Така най-рано изборът може да влезе в сила от март, но по условията, приети в края на миналата година, тъй като законът не може да се дописва с наредба.

ГЕРБ вече говори за няколко важни промени на тези условия. Сигурно е, че изборът между фондовете и НОИ няма да се прави само веднъж в живота. Ще отпадне срокът от 1 година, в който хората са задължени да решат къде да се осигуряват преди започване на първа работа. "Този избор ще може да се прави по всяко време, но докато това стане, средствата ще отиват в НОИ", обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. Там също ще има лични партиди, но не се предвижда институтът да осигурява доходност на парите за втора пенсия.

"ГЕРБ ще предложи намаляване на таксите в порядъка между 1% и 3%", заяви още Ангелова. В момента от всяка вноска дружествата удържат по 5%, а отделно има и 1% годишна инвестиционна такса. Сред другите идеи е да се създаде специален фонд, който да гарантира парите на хората при фалит на пенсионните дружества. Управляващите обсъждат и промяна в изискванията за минимална доходност. Наскоро Менда Стоянова заяви, че ще иска фондовете да гарантират доходност, която да покрива инфлацията.

Вчера се появиха идеи и за нови, по-радикални промени. Калфин е застъпник на вдигането на осигуровките. "Преди да ме питате дали съм за повишаване на пенсионните вноски, е хубаво да се запознаете какво носят те в бюджета, защото ниските пенсионни вноски означават високи данъци. В момента пенсионната система се издържа от данъци - 53%", заяви Калфин. Възможно е той да намери съмишленици в Реформаторския блок. По принцип сме против, но ако се докаже с анализи, че е необходимо, сме склонни да разговаряме, каза Радан Кънев. ДПС също застъпва тази теза.

ПРЕГОВОРИ

Партиите и Калфин са се договорили от вторник всяка седмица да се събират в широк формат в социалното министерство, за да обсъждат пенсионната реформа със социалните партньори, НОИ, КФН и широк кръг от участници, сред които синдикатите към МВР и МО. Прехвърлянето на вноските от частните фондове най-вероятно ще бъде темата още на първото събиране другата седмица, в което ще участва и финансовият министър Владислав Горанов. Тогава ще се решава дали поправките в КСО ще се пипат сега или след месец-два.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.