iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правителството си разпредели извънредни пари

Правителството си разпредели извънредни пари 03_1426160825

Традиционното раздаване на милиони "на калпак" започна вчера без много-много обяснения. То се случи въпреки пробития бюджет, заради който бе теглен 16 млрд. лв. заем, и при планиран дефицит в бюджета от 2.49 млрд. лв.

Правителството разпредели извънредни над 46 млн. лв. Формалният аргумент е, че през януари бюджетът е отчел излишък от 69.1 млн. лв. заради подобрена събираемост на ДДС.

Най-голямата сума - 24 млн. лв., министрите дадоха на Държавен фонд "Земеделие" за финансиране на разходи за ДДС по одобрени общински проекти на европейската програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Най-скандално е отпускането на 2 млн. лв. на община Разград, която е собственик на стадиона на частния футболен клуб "Лудогорец" . Парите са за завършване на сектор "Б", съобщиха от правителствената пресслужба. С това сумата, отпусната по правителствената програма за "Растеж и устойчиво развитие на регионите" за реконструкция и модернизация на съоръжението, достигна 5 млн. лв. Първите 3 млн. лв. бяха отпуснати в началото на 2014 г. от кабинета "Орешарски".

10.7 млн. лв. получи Министерството на правосъдието за ремонтиране на т. нар. Военно НДК. В сградата трябва да се настанят наказателната колегия на Софийския районен съд и районната прокуратура. Не е ясно обаче дали отпуснатите пари ще стигнат за ремонта и преустройството, каза зам.-министъра на правосъдието Петко Петков. През последните две години, докато министерството водеше спорове за авторските права върху комплекса, на много места в сградата са се появили течове, има проблем и с асансьорите.

8 млн. лв. взе община Варна за рехабилитация на бул. "Княз Борис I", водещ към курорта "Златни пясъци". По него се движат правителствените кортежи и до резиденция "Евксиноград".

Кабинетът даде 562 560 лв. за Държавното обществено осигуряване, за да плати разходите от миналата година по рехабилитация на военноинвалидите и пострадалите при войните. Министерството на отбраната получи 116 132 лв. за отдих и лечение на ветерани. 480 хил. лв. отиват за оборудване на сграда за хора с умствени увреждания в Долна баня.

По закон правителството няма право да прави допълнителни харчове при преизпълнение на приходите без санкция на парламента и затова се използва формулата "отпускане на субсидии за сметка на преструктуриране на други разходи в бюджета". Тъй като Министерството на финансите вече се похвали, че събраните приходи към края на февруари надхвърлят с 548 млн. лв. събраното за същия период на 2014 г., могат да се очакват нови непредвидени трансфери.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.