iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правителството отново раздаде извънредно пари

Правителството отново раздаде извънредно пари 12_1418906255

Правителството отново раздаде подаръци и влезе в ролята на Дядо Коледа като в края на годината да раздаде "извънредно" десетки милиони левове.

Сегашните подаръци идват само няколко дни след като беше приета актуализацията на бюджета. Най-много пари - 16.5 млн. лв., изненадващо получи съдебната власт, въпреки че Висшият съдебен съвет вече взе тайно решение да раздаде 6.3 млн. лв. под формата на бонуси. Всички магистрати, шефовете им и съдебните служители ще бъдат поощрени със суми от 34.28% от основното възнаграждение.

Новите средства се отпускат с доста витиевати обяснения. Според правителството парите са нужни, за да "бъдат обезпечени неотложни разходи на съдебната власт и ще се осигури възможност тя да изпълнява основните си функции". 204 320 лв. ще получи и правосъдното министерство. Те са за неизплатени обезщетения по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок. Става дума за дела по приключили граждански, административни и наказателни производства.

На второ място по допълнителни извънредни разходи се нареждат държавните и общинските детски градини и училища. Парите - 2 588 265 лв., не са за издръжка, а за спорт. С отпуснатите вчера суми България започва да плаща вноските си в НАТО. Министерският съвет осигури по бюджета на МВнР 300 353 евро, което представлява дължимата от България годишна вноска за изграждане на новата главна квартира на НАТО. Строежът на сградата е ангажимент, свързан с членството на страната ни в пакта и с произтичащите съюзни ангажименти. Правителството одобри отпускането на 50 000 евро в подкрепа на усилията на международната общност за ограничаване разпространението на вируса ебола в Западна Африка. Средствата са от планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие и ще бъдат предоставени на Международния комитет на Червения кръст.

-------ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА

Правителството е дало разрешение на правосъдното министерство да преговаря с проектантската фирма "Мактер Консулт", която държи авторските права върху сградата на столичния бул. "Скобелев", известна като Военното НДК. Там се планира да се преместят Софийската районна прокуратура и Наказателното отделение на районния съд. Очаква се по този начин да се реши сградният проблем на Софийския районен съд, който от години работи в трудни условия в сграда до БНР.

Първоначално министерството планираше да преустрои зданието, тъй като то не е пригодено за съд, без да плаща за авторските права, но от фирмата заведоха дела. Според правителственото решение правосъдното министерство може да преговаря за обезщетение в рамките на 96 хил. лв. с ДДС. Ако се постигне споразумение и парите бъдат платени, преустройството може да започне.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.