iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Повечето министри имат кредити

Повечето министри имат кредити 12_1418638795

Близо половината от министрите във втория кабинет на Бойко Борисов имат кредити на обща стойност около 800 000 лв.

Това става ясно от попълнените през ноември и оповестени тези дни декларации за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Съгласно едноименния закон членовете на правителството са длъжни да попълнят две справки. С едната декларират, че не заемат длъжност или не извършват дейност, несъвместима с позицията си във властта. Във втората описват участия в търговски дружества, членство в техен управителен орган или на неправителствени организации при встъпването в длъжност, както и за последните 12 месеца. Трябва да посочат и други данни за евентуален конфликт на интереси - дейност като едноличен търговец, поети кредитни задължения над 5000 лв., сключени договори с лица от областта на техните правомощия и т.н.

Най-съдържателна е декларацията на спортния министър Красен Кралев. Той е обявил ипотечен кредит към ДСК за 479 514 лв., кредитна карта към същата банка за 20 000 лв. и друга за 15 000 евро към "Уникредит Булбанк". Към датата му на избиране за министър е вписал още членство в управата на 9 дружества и лица с нестопанска цел, както и в 24 такива през последната година. Втори в своеобразната класация по задлъжнялост е вицепремиерът Ивайло Калфин - взел е ипотечен кредит от "Булбанк" за 100 000 лв. Колегите му също дължат пари на банките. Румяна Бъчварова е с 9000 лв. лизинг към ДСК, а Томислав Тончев е поел дълг към "Сосиете Женерал" на стойност "около 25 000 лв.", както сам е вписал. Четвъртият вицепремиер - Миглена Кунева, няма дългове, но притежава 10 акции в "Париба". Кунева е член на попечителския борд на Американския университет, има и участия в неправителствени организации с европейска насоченост.

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е изтеглил заем от 12 800 евро от "Сосиете Женерал", шефът на екологичното ведомство Ивелина Василева дължи 36 000 евро към "Уникредит Булбанк", образователният министър Тодор Танев е с 16 000 лв. потребителски заем от ДСК, а министърът на енергетиката Теменужка Петрова притежава кредитни карти към ОББ за 3000 лв. и 7000 лв. Министърът на отбраната Николай Ненчев има да дава 15 000 лв. на Общинска банка, а здравният министър Петър Москов е с кредит от 7000 лв., взет от ПИБ.

Сред министрите, които имат най-широк досег с неправителствения сектор, са Христо Иванов и Вежди Рашидов. Иванов е бил в управата на шест фондации в последната година, а Рашидов вписва съпричастност към 3 сдружения.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.