iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Половината българска продукция става негодна бързо и се изхвърля

Половината българска продукция става негодна бързо и се изхвърля 04_1429872212

Около половината българска земеделска продукция се изхвърля още преди да отиде на щанда в магазина, като основна причина за това е, че и така дефицитните български плодове и зеленчуци не се съхраняват добре. Те буквално се сваряват в летните горещини в найлоновите торби, в които производителите ги доставят на борсата, съобщи за „Монитор” д-р Светозар Василев.

Особено страшно става, ако стоката не се купи веднага и се налага да престои една-две нощи в тържището, в буса или в багажника на колата. Тогава

потичат реки от сокове и кал

За да се съхрани и малкото останала родна продукция е необходимо българските земеделци да се обединят. Само по този начин може стоката след това да достигне до големите търговски вериги и дори на западноевропейските пазари, смята д-р Василев.

В момента ядем 80 на сто вносни плодове и зеленчуци, каза Марияна Милтенова от Националния съюз на градинарите в България. Според нея в момента има дисбаланс между отделните сектори заради субсидиите, които получават. От края на миналото лято нашите производители понесоха допълнителни загуби, като бе отрязан достъпът им до пазара в Русия, а на наша територия бяха доставени излишните количества зарзават от Холандия, Полша, Испания, Италия и други страни от ЕС.

През миналата година у нас са отглеждани зеленчуци на 29 621 ха, а производството е над 522 хил. тона.

Производството на домати е достигнало 120 000 тона, това е най-отглежданият у нас зеленчук, следван от краставици и пипер. Аграрната статистика показва, че производството на картофи намалява спрямо 2013 г. с 29%.

Овошки пък се гледат на 25 977 ха, а производството е 168,5 хил. тона. Общото производството на плодове намалява с 20% спрямо 2013 г., като

най-осезаемо е при черешите и нектарините

Междувременно става ясно, че подпомагане от 2 млн. лева отпуска Държавен фонд „Земеделие” за борба с доматения миниращ молец през 2015 г. Средствата са по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма от мерки за контрол на доматения миниращ молец“, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

От 4 май до 30 септември 2015 г. се открива процедура за предварителен прием на заявления, с които се декларира намерение за кандидатстване по схемата. Със средствата ще се компенсират част от разходите на зеленчукопроизводителите за продукти за растителна защита срещу доматения миниращ молец.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.