iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Покриваме стари задължения с нови заеми

Покриваме стари задължения с нови заеми 06_1433333185

Почти една пета от потребителските заеми, които българите вземат от банките, отиват за покриване на стари задължения към трезори или на бързи кредити. Също така всеки трети българин пък прави ремонт с такива средства, а 16,1% ползват парите за покупка на имот.

Изследване за причините и нагласите за теглене на потребителски кредити, огласено вчера, посочва също така, че хората у нас се нуждаят от допълнителни средства за покупка на мебели, а всеки десети е готов да вземе кредит, за да вдигне сватба или да направи абитуриентски бал. Оказва се, че жените предпочитат да ползват парите, за да организират ваканцията си, а мъжете за нова кола. Възрастните кредитополучатели пък дават отпуснатите назаем средства за лечение, докато младите предпочитат да си купуват електроника и мебели.

Сериозни различия има и при получаването на информация за възможностите за кредитиране. Представителите на силния пол предпочитат да научат подробности за заема от сайта на банката, докато

жените се влияят повече от телеви-зионната реклама

приятелски съвети или отиват директно в банковия офис да питат. Въпреки разнообразните причини да достигнем до кредитния инспектор, 57% от българите теглят заем след внимателно планиране, а спонтанните решения в това отношение са рядкост.

Около една трета от изтеглените потребителски кредити са в размер от 10 000 до 30 000 лева, според резултатите от проучването на водеща банкова институция у нас. Вторият по популярност потребителски кредит е за суми между 5000 и 10 000 лева. Това са 25 на сто от българите с потребителски заеми. При хората които имат намерение тепърва да стават клиенти на трезорите обаче има по-голям интерес към малките кредити –

над половината имат нужда от суми до 5 бона

Сред тази група от анкетираните по-малък е делът и на потребителите, които биха изтеглили кредит в размер от 10 000 до 30 000 лева – 19%, но пък расте броят на хората, които предпочитат продукти от над 30 000 лева.

Оказва се, че хората с кредити предпочитат да изплатят набързо задълженията си, 45 % от анкетираните са предпочели срок на изплащане между 1 и 5 години.

28 % са избрали изплащане до 10 години, а само 9 % от хората с потребителски кредит са се обвързали със срок, надхвърлящ десетилетие.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.