iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подкрепиха данъчното облекчение за бедни

Подкрепиха данъчното облекчение за бедни 06_1434004978

Опитът на БСП да реставрира отмененото данъчно облекчение за хората с ниски доходи получи изненадващо подкрепа в социалната комисия в НС, като левицата успя да прокара текстовете с гласовете на ДПС, АБВ и Патриотичния фронт.

ГЕРБ и Реформаторите гласуваха "против" и "въздържал се". Не е ясно дали други комисии в НС като тази по бюджет и финанси ще го подкрепят и какво ще е разпределението на гласовете в зала.

Според предложението на БСП хората с минимален трудов доход ще могат да си възстановят през 2016 г. авансово удържания им за т.г. подоходен данък. За целта работещите трябва да са получили максимум 4444 лв., или сбора от месечните минимални заплати за страната за годината. Това е втори опит на БСП да прокара данъчното облекчение, след като тази година данъчното облекчение катастрофира заради неработещи законови текстове и от него поискаха да се възползват едва 1% от близо 890 000 българи, които покриват критерия за минимален доход. БСП направи опит да измени текстовете чрез приемане на тълкувателен закон, но така и не успя да получи подкрепа за това.

Сега левицата иска да се поправи, като предлага облекчението да бъде въведено със задна дата за настоящата 2015 г. "Облекчението ще засегне около 300 хил. работещи българи с минимални доходи. Така те ще могат да получат обратно парите, които са платили като данъци през настоящата 2015 г.", коментира депутатът от БСП Георги Гьоков. "Разходът за това данъчно облекчение за държавата ще бъде в размер на около 130 млн. лв. и той ще е за бюджета през 2016 г. Тоест ние не проявяваме популизъм да предложим корекции на бюджета за тази година", аргументира се и Корнелия Нинова (БСП).

От управляващото мнозинство не изразиха аргументи по същество срещу законопроекта на БСП встрани от забележките, че подобни промени следва да се приемат в рамките на бюджетната процедура. Именно при гледането на бюджет 2015 мнозинството бе категорично, че данъчното облекчение трябва да бъде отменено. Тогава от ГЕРБ изтъкнаха, че социалната политика следва да се провежда през разходната част на бюджета, а не през поредните данъчни облекчения. В същото време от МФ твърдят, че в бюджета за 2015 г. така или иначе е залегнало финансиране в размер на 150 млн. лв. на отстъпката. При ниския интерес към нея тези пари се оказват спестени и това е допълнителен аргумент за левицата.

ПРОВАЛ

Добрите намерения на левицата за възстановяване на авансово удържания данък върху доходите от 2014 г. катастрофираха заради силно ограничителния характер на гласуваните от парламента текстове. Така се оказа, че облекчението не може да се ползва, ако служителят е получавал необлагаеми доходи извън тези по трудовото си правоотношение. В групата на необлагаемите доходи попадат обезщетенията и помощите за безработица, помощите по закона за семейните помощи за деца, помощите по реда на закона за интеграция на хората с увреждания, обезщетенията при средна и тежка телесна повреда, застрахователните обезщетения при настъпило застрахователно събитие. За необлагаем доход се считат още дневните командировъчни, доходите от стипендии, печалбите от хазартни игри и др. Сега в проекта изрично е записано, че облекчението може да се ползва независимо от получаваните необлагаеми доходи.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.