iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подготвят нов закон за фирми с годишен оборот под 75 млн. лв.

Подготвят нов закон за фирми с годишен оборот под 75 млн. лв. 06_1434803873

По-лесни счетоводни правила ще има за фирмите с годишен оборот под 75 млн. лв., като това гласи нов закон за счетоводството, който е подготвен от Министерството на финансите.

Счетоводните изисквания за фирмите ще се определят от размера на техните активи, оборот и персонал - т.е. от големината им, каквито са изискванията на директивите на ЕС. Като за малките и средни фирми има редица облекчения. Предприятията се разделят на четири групи - микро, малки, средни и големи. Микропредприятия са тези, които не надвишават два от трите показателя -стойност на активите 718 хил. лв., приходи от продажби 1,430 млн. лв., и персонал от 10 души.

Малки са фирмите, които не надвишават два от критериите - 8 млн. лв. активи, оборот от 16 млн. лв. и персонал от 50 души. Средните предприятия не надвишават два от праговете - 38 млн. лв. активи, оборот от 75 млн. лв. и персонал от 250 души. А големи са компаниите, които надвишават поне два от тези показатели. В проекта се предлага само големите фирми и предприятията от обществен интерес да прилагат международните счетоводни стандарти, а всички останали - националните.

Като малките и средните фирми ще прилагат международните счетоводни стандарти само по желание. Това ще доведе до значително намаляване на бюрокрацията и разходите на малките и средни фирми за счетоводни услуги и консултации, пише в мотивите към закона. За малките предприятия се въвеждат редица облекчения, като съставяне на съкратен баланс и съкратен отчет за приходите и разходите. На независим финансов одит няма да подлежат малките фирми, които не надвишават три от следните показатели - активи до 2 млн. лв., оборот до 4 млн. лв. и персонал до 50 души.
Запазва се правото на едноличните търговци с оборот до 50 хил. лв. да водят опростено едностранно счетоводство, а годишният счетоводен отчет на едноличните търговци с оборот до 200 хил. лв. да се състои само от отчет за приходите и разходите.

Счетоводните документи ще може да се съставят и на друг език, когато са свързани с международна сделка, гласи още новият закон. Освен това се забранява осчетоводяването на фиктивни сделки, които прикриват други операции, включително подкупите за длъжностни лица, пише в закона. За ръководител, който допусне нарушаване на това правило е предвидена глоба от 1000 до 5000 лв., а на предприятието ще се налага санкция от 5000 до 10 000 лв.

Въвеждат се и някои допълнителни отчета, които ще трябва да се съставят. Големите предприятия с персонал над 500 души и тези от голям обществен интерес, ще трябва да публикуват и нефинансова декларация, в която да посочват въпроси свързани с правата на работниците, превенция на корупцията и подкупите и др.

Предприятията за добив на нефт, газ, минерални ресурси и дървесина пък ще трябва да разкриват информация за проектите, по които работят, както и сумите които се плащат на държавните и общинските институции. Като за суми над 100 хил. евро те ще трябва да дават подробни данни - плащания за лицензи, бонуси, авторски и лицензионни възнаграждения, данъци и др.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.