iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подаваме декларации в НАП от 1 януари

Подаваме декларации в НАП от 1 януари 12_1451462567

Още на 1 януари можем да обявим доходите си за 2015 г., като от първия ден на новата 2016 г. чрез електронния портал на Националната агенция за приходи ще може да се подават декларации за дължими данъци и осигуровки, заявиха от НАП. Ако ползвате някакво облекчение и хазната има да ви връща пари, колкото по-рано подадете данъчната си декларация, толкова по-рано от НАП ще ви преведат парите. Облекчения например се ползват от млади семейства с ипотечни заеми за единствено жилище, за доброволни вноски за застраховки "Живот", за пенсионно или здравно осигуряване, както и за деца или дарения. Ако през 2015 г. авансово са ви удържали дължимите данъци и ползвате някакво облекчение, през 2016 г. може да се окаже, че хазната има да ви връща пари. Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за доходите от 2015 г. е 3 май 2016 г. тъй като 30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден. Но който подаде формулярите до 31 март 2016 г. по интернет, ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.

Чрез безплатния персонален идентификационен код (ПИК) през сайта на НАП от 1 януари може да се подават формуляри за дължими осигуровки, годишни данъчни декларации за доходите, както и справки-декларации, описи на наличните активи, дневници за ДДС и VIES декларации. В първите дни на 2016 г. обаче е възможно да има забавяне в получаването на резултатите от обработката на подаваните по електронен път декларации и документи, предупреждават от НАП.

В периода от 1 до 6 януари 2016 г. е-услугите, предоставящи информация от данъчно-осигурителната сметка на гражданите и фирмите ("Справка за задълженията, с възможност за извършване на плащане", "Справка за задълженията и плащанията" и "Справка за извършени плащания, преведени по сметки на НАП и погасени задължения с тях") ще работят с данни, актуални към 31 декември 2015 г. В офисите на НАП от 4 до 6 януари няма да работи информационната система за обслужване на клиентите, предупредиха от НАП. Всички подавани декларации, искания и заявления от клиентите на НАП ще бъдат приемани. Издаването на документи от страна на НАП ще бъде възобновено от 7 януари 2016 г.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.