iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Почти последно - данъкът върху лихвите по депозитите остава 8%

Почти последно - данъкът върху лихвите по депозитите остава 8% 12_1417524256

Отхвърлиха предложението на ГЕРБ данъкът върху лихвите по депозитите отново да бъде повишен на 10%. Това означава, че лихвите по депозитите ще продължат да се облагат с 8% както досега, ако при окончателното разглеждане и гласуване на текста в пленарна зала не настъпи промяна.

Предложението бе отхвърлено от мнозинството в бюджетната комисия, която разглежда на второ четене промени в Закона за данъка върху добавената стойност, информира БГНЕС.

Нашите банки са свръхликвидни и се чудят къде да намерят място на парите, за да работят, заяви по време на заседанието председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е автор на предложението за връщане на размера на данъка до 10%, както той бе въведен от Симеон Дянков при първия кабинет "Борисов".

"Призовавам ви да гласувате за този текст в името на справедливостта на данъчната система", каза Менда Стоянова. Срещу връщането на 10% ставка се обявиха от Реформаторския блок в лицето на Мартин Димитров, както и представителите на ДПС и БСП, които бяха част от управлението, въвело промяната. Според Мартин Димитров пък РБ винаги са твърдели, че са против всички данъчни увеличения.

"Сигналът е много лош, а потенциалните допълнителни приходи в бюджета са минимални. Нямаме нужда от такава мярка, която да показва покачване на данъците, докато търсим растеж", каза след гласуването Димитров.

Комисията отмени и въведеното от правителството на Пламен Орешарски възстановяване на внесения 10% данък на хората с най-ниски доходи. Това решение обаче не засяга кръга от лица, които ще искат да се възползват от въведената от Орешарски мярка в началото на 2015 година.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.