iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Почти 500 хил. българи са самонаети

Почти 500 хил. българи са самонаети 04_1429697812

Самонаети са 450 хил. българи, като данните са неофициални и са на сдружението на надомните работници. От там искат правителството да ги признае за работници, а не за предприемачи и бизнесмени, но казват, че социалното министерство не откликва на желанието им да ги уреди със специален статут в трудовото законодателство.

"Много хора се обръщат към хобитата си и те стават техни професии. За тях трябва да има специална политика, специални програми за развитие на малък и среден бизнес и специален режим на осигуряване", поиска председателят на сдружението Виолета Златева. Според нея все повече надомните работници са млади хора - в София средната им възраст била не повече от 40 години. Това според асоциацията е притеснително, защото се предполага, че именно в София има най-много възможности за работа. Членове на организацията са и хора под 30 години - художници, артисти, юристи, учители, икономисти, инвалиди, самотни майки с деца.

Самонаетите се осигуряват на 420 лв. Старо искане на надомните работници е прагът да е колкото минималната заплата (сега тя е 360 лв.) поне за първите пет години от дейността им. Искат да получават нисколихвени кредити. По този начин се надяват да излязат на светло и да започнат да плащат осигуровки. Според изследване на БАН от преди няколко години около 75% от тези хора са в сивия сектор. Според данните на националната статистика към края на миналата година самонаетите са 807 хил. души, от които 460 хил. в селското стопанство.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.