iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По-малко туристи има по Южното Черноморие

По-малко туристи има по Южното Черноморие

С една трета по-малко са туристите по Южното Черноморие тази година. Това сочат данните на хотелиерите. Причините за отлива са визови ограничения, лоша инфраструктура и липса на кадри по родното крайбрежие.

По-оптимистична е картината на север. И там обаче все още чакат основната част от летовниците тепърва да дойдат.

В края на май броят на почиващите по Южното Черноморие е с 60 000 души по-малко, отколкото през миналата година, сочат анализите на хотелиерите. Това е спад с 28% спрямо същия период на 2014 г., отчете Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара. Най-голям е очакваният отлив на руски туристи за годината - около 20%. Това прави близо 120 хиляди туристи по-малко за сезона. Проблем има и с летовниците от Украйна. Спадът на резервациите за детските лагери засега е 25-30%. Проблем тази година има и с беларуския пазар заради двустранните шенгенски визи, които трябва да се издават в словашкото консулство в Минск, казва Иванов.

Отлив се регистрира и при предварителни продажби на пакети за Сърбия и Македония. Резервациите там са с 40-50 на сто по-малко спрямо тези през миналата година.

За сметка на гостите от Изток, няма отлив от туристите от западните страни. Между 65-70 хиляди души се очаква да дойдат от скандинавските държави по Южното Черноморие. Сред тях са 25 хиляди датчани, 22 хиляди норвежци, 12 хиляди швейцарци и 11 хиляди финландци. Броят на почиващите у нас от Англия и Германия също се запазва. Хотелиерите не прогнозират спад и при гостите от Чехия, Словения и Унгария, дори там се надяват на малък ръст от 1 до 3%. Тази година се очакват повече туристи от Полша и Израел с около 20%.

На повече гости се надяват и по Северното Черноморие, най-вече от Румъния и Молдова. Туристите от там може да се увеличат с около 10-15 %, но само с масирана агресивна кампания, смята доц. Стоян Маринов от УС на Варненската туристическа камара. Въпреки ембаргото на Русия, първите туристи оттам вече откриха сезона на Шкорпиловци. Миналия петък на летището във Варна са кацнали са 440 руснаци от Петербург. Освен това в града има гости от Полша, Франция и Украйна. 75% от миналогодишните германски туристи са направили резервации, останалите 25% ще заложат вероятно на офертите "ласт минит". По Северното Черноморие очакват и много българи. От община Долни чифлик обясниха, че и тази година основната част от летовниците ще са наши сънародници.

По Добруджанското Черноморие сезонът закъснява с около две седмици заради по-слабите записвания от руснаците и лошото време през май. Председателят на регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров обаче очаква, че сезонът ще е добър, а записванията ще са в последната минута с цел по-изгодна оферта.

Въпреки оптимизма обаче по родното Черноморие има много неуредени проблеми. Това са липсата на добра инфраструктура, на кадри, оскъпяването на престоя на паркинга на летището в Бургас, липсата на ваучерната система за почивка на българи. Проблем е дори качеството на туристическия продукт, както и сигурността на туристите, наличието на кражби, смятат от Бургаската туристическа камара.

Летни лагери пропадат заради шенгенски визи

Изключително притеснени за летния сезон са хотелиерите в курортното село Кранево, съобщи за "Стандарт" един от собствениците на туристическа база Петър Малджиев. Причината е липсата на деца от Русия, както и размириците в Украйна, тъй като от години Кранево е познато на туристическата карта като място за детски отдих. "Ежегодно при нас летуват по 7-8 хил. деца, провеждат се четири фестивала на рускоговорещи деца в Кранево, а тази година ще са само 1000 децата. Това е в пъти спад на туристи за нас и много от колегите са изключително притеснени за бизнеса си" - сподели Малджиев. Той разказа, че лично е настоявал пред областния управител на Добрич, както и пред парламентарната комисия по външна политика в НС, външно министерство да направи постъпки и да осигури транзитни коридори за деца от Беларус и Украйна през Полша, Словакия и Унгария, които да дойдат и това лято, но в отговора от външно министерство заявяват, че това не може да стане, защото България не е част от Шенгенската зона, където се намират посочените държави. "Много от хотелите все още не са отворили врати и не са наели персонал, а има и такива, които изобщо няма да отворят това лято. Това, от една страна, ще нанесе удар на икономиката в целия регион, защото ние зареждаме обектите си със стоки от местни фирми, а от друга - осигуряваме препитание на не едно и две семейства. Друг сериозен проблем е и фактът, че част от хотелите са построени или реновирани с банкови кредити, които в момента не можем да обслужваме поради липса на работа" - каза още Малджиев. Той не изключва в края на сезона банки да продават хотели заради невърнати кредити. Все още в Кранево има хотели, които не са отворили врати, като собствениците им се опитват с примамливи оферти да привлекат гости. Бизнесът в курортното село сподели, че всеки един е готов да отвори базата и да наеме персонал, стига да има договорени туристи.

Южният плаж спечели Син флаг

Жури на международната екологична Програма "Син флаг" отличи и тази година със световен приз южния плаж в курорта "Слънчев бряг". Ивицата за 8-ми пореден път ползва символа на програмата, след като отново бе одобрена по 30 критерия, поделени в четири категории, свързани с обезопасяването, информирането, поддържането на плажа и качеството на водите. Така южният плаж в курорта се превърна в утвърден дългогодишен и изключително успешен носител на наградата за чистота, сигурност, безопасност, модерни услуги, наличие на тоалетни за хора с увреждания и пътеки за лесния им достъп до плажа.

Онлайн резервациите с най-голям ръст

Онлайн резервациите да нараснат до 55-60% се очаква до края на годината. Това сочи анализът на Бургаската регионална туристическа камара, който бе представен вчера от председателя й Иван Иванов. През 2015 г. и в следващите няколко години се очаква намаляване и оттегляне на големите туроператори заради неразрешените проблеми в туристическия сектор. "Насърчаването на вътрешния пазар на Русия, разработването на програма за развитие на туризма в следващите 10-15 години, увеличаване на субсидиите за почивка на деца и пенсионери, безвизовите режими в Турция, Египет и Хърватска, както и фактът, че Русия изразходва всяка година и 31 млрд. евро за своите граждани, почиващи в чужбина, разпоредено е тази сума всяка година да се намалява, означава, че ще обърне особено внимание на вътрешния туризъм", разясни Иванов.

Туристи се оплакват от малки порции

Мобилните приемни на КЗП се пълнят с жалби от летовници

Малки порции в ресторантите и липса на билети за платени чадъри и шезлонги. Това са най-честите жалби, които инспекторите от Комисията за защита на потребителите получават на морето. Комисията започна да отваря приемни по Черноморието от няколко дни. Там туристите ще могат да получат информация за правата си при ползване на услуги в хотели и заведения, да направят консултация с експерт по конкретен казус или да подадат сигнал за нередност. В приемните има и тематични брошури, които са полезни при ползването на различни видове туристически услуги, пазаруване и транспорт. Дежурни екипи извършват проверки по постъпилите сигнали и жалби. В инициативите са включени и представители на други контролни органи.

Приемната в Бургас е в регионалната дирекция на Комисията на ул. "Цар Калоян" 16. В комплекса "Слънчев бряг" - в административна сграда на "Слънчев бряг" АД, в Созопол - на площад "Черно море" 1, в Приморско - на ул. "Трети Март" 56 - това е Туристическият информационен център в сградата на общината.

Приемната във Варна е в регионалната дирекция на КЗП на бул. "Владислав Варненчик" 112, ет.4, в "Златни пясъци" - в административната сграда на "Златни пясъци" АД, ет. 2, стая 200, в "Албена" - в хотел "Добруджа", офис 4.

Приемните са организирани със съдействието на местните общини и бранша.

Плаж за ден на Бяло море срещу 25 лева

Плаж за ден на Бяло море. Тази услуга намира все повече почитатели сред хората в Пиринския край през лятото. А туристически агенции не спират да предлагат примамливи оферти. Вече не се пътува само през уикенда. Доста от туроператорите возят нашенци към Гърция и в делничните дни, тъй като отпускарският сезон започва. Благоевградска фирма организира транспорт и през седмицата, но за периода 20 юни - 15 септември. Еднодневната екскурзия дава възможност на нашенците да се попекат на гръцките плажове. Най-голямото предимство е, че морето на Гърция ни е по-близо от нашето Черноморие, признават жители на Благоевград. Засега автобусите пътуват предимно през уикенда. Цената на пътуването варира от 25 до 40 лева. Зависи кой откъде се качва на рейса. "Закарваме хората до курортните селища Аспровалта, Нея Врасна, Неа Паралия и Ставрос, които са на стотина километра от границата. Автобусите през цялото лято са почти пълни, средно по 40 души пътуват всяка седмица", споделят туроператори.

25 на сто намаление за Джулая

Евтино юнско море и след официалния старт на сезона предлагат и най-луксозните бази в елитните курорти Златни пясъци и "Св .св. Константин и Елена". До 1 юли включително отстъпките на повечето хотели стигат до 25-30%. До средата на месеца може да се намери ол инклузив за 26-30 лева, а нощувка със закуска и вечеря - дори за 20 лева. Пакетните цени в 4-звездните хотели до средата на юни са 37 лева на човек при минимум престой 2 нощувки, след това леко се покачват - 41 лева до 23 юни, за да стигнат 49 лева до пика на сезона. Срокът за ранните записвания беше удължен с повече от месец, а цените са по-евтини поне с 10-15% в сравнение със същия период на миналата година. Освен това с много екстри и бонуси хотелиерите се надпреварват да привличат клиенти и да пълнят базите. За първи път например има промоции за паркиране, един голям проблем в Златните, където паркоместата са в постоянен дефицит и за престой туристите харчеха между 10 и 20 лева за платен хотелски паркинг. Този сезон в някои бази паркингът е безплатен, стига да почивате и да сте гост на хотела поне една седмица.

Нощни концерти в "Света Анастасия"

Нощни концерти на кораба "Света Анастасия" очакват туристите. Екскурзията община Бургас включва в своята културна програма, стана ясно по време на анализа на Бургаската регионална туристическа камара. Договорени са пътнически кораби за екскурзии в заливите на Поморие, Бургас, Несебър, Созопол и с посещение на остров Света Анастасия. В Поморие се изгражда нов аквапарк, който може да се ползва от гостите на Бургас и кварталите Сарафово и Крайморие.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.