iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По-малко българи ще почиват в Гърция тази година

По-малко българи ще почиват в Гърция тази година 04_1461298134

20 хил. по-малко българи ще почиват в Гърция тази година по великденските празници, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Предварителните анализи сочеха, че към южната ни съседка ще се отправят около 110 хил. нашенци, но прогнозите към момента за са 90 хил. Причината за намаляване на броя на туристите е обявената блокада по всички гранични пунктове навръх Разпети петък от български превозвачи. „Независимо дали ще има или няма да има блокада говоренето в медиите тези дни води до разколебаване на пътуващи”, заяви още Драганов. Той е категоричен, че

туризмът ще претърпи щета

Очакванията бяха българите да изхарчат 47 млн. лв. в Гърция, а сега плановете са за 39 млн. лв.

Освен това близо 80 хил. гърци са планирали да посетят България за един от най-големите християнски празници. Очакваше се те да похарчат около 43 млн. лв. Най-често туристите от Гърция посещават южните ни градове Сандански, Петрич, Благоевград, Кюстендил, Смолян, както и манастирите Рилски, Бачковски, Троянски и църквите в София, Пловдив, Велико Търново.

Няма кой да заплати щетата, която ще се нанесе на родния туризма, категоричен е Драганов. И пояснява, че не вижда толкова богат субект у нас, което да може да се охарчи с такава голяма сума за неустойки.

Не може да се очаква, че тези, които няма да пътуват в Гърция, ще изберат да отидат на почивка у нас, посочва още експертът. Някои ще се пренасочат към други балкански страни, а други ще си останат вкъщи. Единственото

положително е, че българите ще похарчат по-малко пари

защото средно в Гърция даваме по 436 лв. на член от семейството, а у нас около 268 лв.

Според Драганов проблеми с организираните екскурзии може и да няма, защото автобусите ще минат през Македония.

От бранша вече отчитат отказ на гръцки групи за почивки по Великден у нас, заяви Байко Байков, шеф на асоциацията на Българските туроператори и туристически агенции. Туристи, резервирали, но не платили почивки, няма да ги потвърдят, смята още той. По думите му не е аргумент да се затваря границата като ответна мярка на гръцката блокада.

Днес или утре ще обявим какъв ще е графикът за затваряне на границата, съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Той е категоричен, че

към момента промяна в плановете за блокада няма

По повод блокадите и напрежението сред туроператорите от министерство на транспорта посочиха, че министърът не подкрепя незаконни действия, но стои зад бранша. Може би в следващите дни ще има среща между министъра на транспорта и превозвачите. От ведомството на Ангелкова съобщиха, че са в постоянна връзка с туристическия бранш, като му помагат в координацията с институциите.

Регионалният министър Лиляна Павлова коментира, че не може да се протестира без разрешение, но все пак пътната агенция ще предостави тоалетни за останалите в задръстванията и ще информира за алтернативни маршрути.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.