iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Плоският данък остава

Плоският данък остава 11_1415704380

Новото правителство ще се сблъска първо с плоският данък. Това е така, защото социалният вицепремиер и министър на труда Ивайло Калфин обяви, че АБВ ще подкрепи БСП за отмяната на 10-процентното облагане на всички доходи, защото това присъства и в програмата на хората на Георги Първанов.

Левицата вече внесе такъв законопроект и ако се стигне до гласуването му, това ще е първата разделителна линия в коалицията 2+2. Реформаторите са против промени, но Патриотичният фронт иска плосък данък за фирмите и прогресивно облагане за гражданите. В парламента "Атака" и ББЦ също са за отмяната на плоския данък, а ДПС иска плоският данък да остане. Дори и с гласовете на АБВ обаче силите са така разпределени, че ГЕРБ, Реформаторите и ДПС могат да удържат статуквото.

Пенсионната реформа е другото предизвикателство пред кабинета на Борисов, което се очертава да раздели ГЕРБ и Реформаторите от левия им вицепремиер. По-специално става дума за увеличаването на възрастта за третата най-масова категория труд. Калфин все по-ясно намеква, че ще иска още една година замразяване на цялата пенсионна реформа. Според действащото законодателство, прието от предишното управление на ГЕРБ и замразено от БСП за тази година, от 1 януари 2015 г. възрастта и стажът трябва да се увеличат с по 4 месеца за трета категория труд.

"Възрастта за трета категория е добър пример как не се прави пенсионна реформа. Възрастта беше наложена от ГЕРБ, следващото правителство замрази за известно време увеличаването й... Щом всяко следващо правителство започва наново да променя правилата, значи тя не е добре направена", обяснява пред "24 часа" Калфин. Той вече заяви, че иска да постигне широк обществен консенсус как трябва да продължи цялостната пенсионна реформа. За условията за пенсиониране на работещите тежък труд - първа и втора категория труд - има съгласие да бъдат замразени сред институциите и депутатите. Това означава, че миньорите, пилотите и др. ще продължат да получават ранните си пенсии само от НОИ, а възрастта им няма да расте, както е заложено сега, с шест месеца от 1 януари.

Разлом се очертава и по въпроса за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции - договорът за свободна търговия между ЕС и САЩ, който се подготвя в момента. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин смята, че в сегашния му вид споразумението не би било полезно нито за Европа, нито за България и ще навреди на слабите икономики като българската. Външният министър Даниел Митов обаче е безусловен поддръжник на договора.

ИДЕНТИЧНОСТ

"Дясно правителство - даже участниците в кабинета вече не го наричат така, така го наричат само журналистите", коментира пред бТВ Ивайло Калфин на въпроса за това, че е единственият ляв министър в десния кабинет.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.