iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишка фабрика работи за автомобилни гиганти

Пернишка фабрика работи за автомобилни гиганти 04_1397032472

Производството на части за автомобилната индустрия през последните години се оформи като един от най-перспективните сектори за чуждестранните инвеститори в България, а и за икономиката. Освен различни метални детайли, седалки и оборудване за таблата на колите в отбора на фирмите, работещи за водещи автомобилни производители, участва и заводът за силиконови изделия в Перник "Трелеборг сийлинг солюшънс Силкотех България". Това е само част от дейността му, тъй като сред клиентите на предприятието са също производители на бебешки изделия и домакински уреди. На практика силиконовите уплътнения имат най-различни приложения, което означава и потенциално неограничен пазар. Това е и причината от установяването си в България преди седем години фирмата постепенно да се разширява, а броят на работниците да расте. За 2013 г. компанията отчита 54% ръст на оборота, който достига около 4 млн. лв.

Началото и след това

"Трелеборг сийлинг солюшънс" всъщност е добавено към името на компанията преди три години. Швейцарската Silcotech, която е основана преди 30 години от Удо Ланге, работи в България от 2007 г., като започва в помещения под наем в Горна Малина. "Решихме да видим дали западният клиент ще има доверие на продукти, произведени в България. Оказа се, че има", каза Елизабет Ланге, която заедно със съпруга си Удо е управител на фирмата. Така през 2010 г. компанията решава да построи своя собствена фабрика в Перник. Година по-късно шведската Trelleborg купува 100% от швейцарската компания и придобива 50% от българското дружество, а останалите дялове се поделят поравно между Удо и Елизабет Ланге.

Разширяване

По това време заводът разполага само с един цех - за силиконови изделия, и в него работят малко над 30 души. През 2013 г. компанията решава да изгради и инструментална база и да започне сама да произвежда матриците си. "Беше ни трудно да намерим качествени доставчици, а за нас матрицата е най-важното, тя решава какъв ще бъде продуктът по-нататък", каза Елизабет Ланге. Така се стига до разширяването на предприятието, а работниците се увеличават до 61 души в момента.

Инструментален цех е оборудван с нови машини с централно програмно управление. Около 90% от производството на матриците се правят във фабриката - от проектирането до изработката, като на външна фирма се възлага само закалката.

Нови машини има и в цеха, където се правят самите силиконови уплътнения. Такава например е машината с вертикално шприцоване, която съкращава времето за производство наполовина. Това става с използване на две матрици, като шприцоването в едната се извършва точно за толкова време, колкото е необходимо да се зареди другата. На по-старите машини операторът изчаква да се шприцова и тогава отново зарежда матрицата.

От фирмата не уточниха колко е инвестицията в цялото това оборудване. Елизабет Ланге обаче каза, че почти цялата печалба се реинвестира в производството.

Пазари и клиенти

Освен чисто силиконови уплътнители в завода се правят и двукомпонентни изделия (комбинация от силикон и метали или пластмаса). "ТСС Силкотех България" работи основно за Швейцария и Германия, а клиенти в България са й "Идеал Стандарт" и ботевградската "Интегрейтид микроелектроникс България". Запитвания има и от производителя на ортопедични изделия "Ортотех", каза Ланге.

Продуктите на компанията могат да бъдат намерени например в колите на VW, Audit, Daimler Crysler и Renault, докъдето стигат чрез подизпълнители. В момента в завода се правят уплътнители за електробайковете на Mercedes, които издържат на температура до 250 градуса. Сред големите клиенти на фирмата в сектора "Грижа за бебето" е Medela, за която във фабриката се произвеждат мембрани за помпи за кърма. За производителите на домакински изделия компанията прави уплътнения за кафе машини за швейцарската Eugster. Нейни са и трифункционалните решетки за душовете на "Идеал Стандарт".

Източник: capital.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.